WJNH blij met “normale jongens” in Noordzee, Texas

De “eerste Vlaamse homofilm” Noordzee, Texas is vanaf vandaag te zien in de bioscoop.

Persbericht: Wel Jong Niet Hetero is lovend over nieuwe Vlaamse langspeelfilm ‘Noordzee Texas’
“Of hoe liefde tussen twee jongens plots zo normaal lijkt”

De jaren ’40, ergens aan de Belgische kust. Pim is verliefd op zijn buurjongen Gino, Gino’s zus is verliefd op Pim. De scenaristen van Mooi & Meedogenloos, Thuis of Familie zouden jaloers worden van zo’n verhaallijn. Alleen draait het hier niet om drama en intrige, wel om een eenvoud die mensen wil raken. En daar slaagt Bavo Defurne met zijn eerste langspeelfilm, vanaf 16 maart in de zalen, wonderwel in! ‘Noordzee Texas’, of hoe liefde tussen twee jongens plots zo normaal lijkt…

Je kind buitengooien, zelfmoordneigingen, zelfmutilatie, pesterijen… Zoveel ‘mooie’ verhaallijnen, als het om liefde tussen 2 jongens gaat, laat de regisseur liggen. Maar je zult ze niet missen, want de film heeft die thema’s niet nodig. Het enige drama in de film is hoe de ‘liefde’ soms (verkeerd) loopt. Defurne wil duidelijk ontroeren met een liefdesverhaal, toegankelijk/herkenbaar voor iedereen en slaagt daar wonderwel in. Een vernieuwende ‘Boy next door’.

Opvallend is dat in de communicatie rond de film het woord ‘homo’ nergens wordt gebruikt. Kunnen we hier spreken van een angstvallig vermijden? “Neen, het is geen homofilm, wel een film over puberende jongens die verliefd worden”, geeft de regisseur als reactie. Begrip volgt na het zien van de film. Hier past nadruk leggen op liefde tussen twee jongens meer dan spreken over homo’s. Heel verrassend en vernieuwend.

“It gets better”

Defurne draagt zijn film op aan alle jongeren die van hun ouders niet de kans kregen te acteren. De helft van de jongeren kwam tijdens de casting niet opdagen. Veel ouders vonden het ontoelaatbaar dat hun zoon een andere jongen moest kussen. Zelfs in een fictief personage wordt nog problemen gemaakt rond geaardheid, en dat is een heel spijtige zaak. In de eerste plaats omdat ouders hun kinderen zo’n fantastische ervaring ontnemen. Hun kind mocht niet gelinkt worden aan (fictieve!) homoseksualiteit.

De film is gebaseerd op een boek van André Sollie, ‘Nooit gaat dit over’ dat Defurne ontdekte toen hij zijn trein miste en dan maar een boekhandel binnenstapte. De achterflap vertelt de scène waarbij de 2 jongens, elkaar goed vasthoudend, op een brommer door de velden toeren (dromerig). Hij was verkocht.

Onze boodschap: spring mee achterop die brommer en laat je meevoeren door de eenvoud in dialoog en schoonheid in beeld van ‘Noordzee, Texas’!

Dit bericht werd geplaatst in Film, Holebi en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op WJNH blij met “normale jongens” in Noordzee, Texas

  1. Pingback: Noordzee, Texas (Bavo Defurne) flopt in de bioscoop | Lacquemant

  2. Pingback: Programma en inhoud Holebifilmfestival Vlaams-Brabant 2011 | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s