Tine Van de Velde wint video-blogwedstrijd Weetewa over schoonsheidsidealen

Veel jongeren voelen zich ongelukkig bij de onbereikbare schoonheidsidealen die ze dagelijks voorgeschoteld krijgen. Daarom riepen Sensoa, MNM, Mediaraven en partners in oktober jongeren op om te vloggen over de media en schoonheidsidealen.

52 jongeren gingen de uitdaging aan. Karolien Debecker (MNM-DJ) maakte woensdagavond) de winnaars bekend: In My Tiny Mind (Tine Van de Velde, 17j) wint zeer verdiend de hoofdprijs met een zeer fantasievolle vlog vol grappige sketches en een knappe montage. Gyar (Gari Simonian, 15j) en Het Is De Merckx (Yannick Merckx, 21j) krijgen de ereplaatsen.

52 vlogs gewikt en gewogen

Een jury van technische en inhoudelijke experts wikte en woog de 52 vlogs. Deelnemers moesten een antwoord geven op acht vragen waaronder: wat is je ideale vrouwen- en mannenlichaam, doet de media iets fout op vlak van schoonheidsidealen en welk compliment krijg je het liefst. Originaliteit was erg belangrijk, maar ook inhoudelijke en technische kwaliteit. Taboedoorbrekende video’s hadden een streepje voor.

De winnende vlog van Tine Van de Velde blonk uit op alle vlakken. Tine: “Ik vind het belangrijk om te praten over serieuze dingen, maar dan niet op een serieuze manier. Jongeren zouden over alles moeten praten, ook over schoonheidsidealen.”

Tines video loopt over van fantasie, wat hem zeer bijzonder maakt. Op de vraag wat zou je veranderen aan je eigen lichaam antwoordt Tine dat ze vleugels wil en een mini-volkje in haar navel (om nooit alleen te zijn). Daarnaast is er ook veel humor, herkenbaarheid en flitsende montage te zien, zoals het een goede vlog betaamt.

Karolien Debecker: “Sommige vloggers hebben opgemerkt dat de media al bewuster omgaat met schoonheidsidealen, maar ze vinden dat ze zelf ook verantwoordelijk zijn, want de schoonheidsidealen liggen extreem hoog op sociale media.”

De volledige jury bestond uit Anton Olbrechts (de winnaar van de eerste editie), Bart Haegens (regisseur bij MNM), Helena Bonte (expert bij RoSa vzw) en Geertje De Backer (Sensoas Jongerenplatform).

Praat met kinderen en jongeren over schoonheidsidealen

Sensoa promoot de vlogs met een lesbrief. Leraren en andere begeleiders van jongeren krijgen hiermee materiaal om de discussie over lichaamsbeeld en schoonheidsidealen op gang te brengen. Kinderen stellen zich al vroeg vragen over hun uiterlijk en in de puberteit. Jongeren zijn zelf niet altijd gewapend om de vervormde blik van de media op seksualiteit en lichaamsbeeld te kaderen. Dat maakt hen ongelukkig, en kan zorgen voor gevoelens van minderwaardigheid en een negatief zelfbeeld. De Weetewa-vlogs zijn zeer dankbaar materiaal om met kinderen en jongeren de dialoog aan te gaan.

“Deze vlogwedstrijd is een mooie manier om jongeren actief te betrekken bij de aankomende week van de lentekriebels waarbij het thema lichaamsbeeld bij jongeren centraal zal staan. Initiatieven als deze zijn belangrijk omdat ze jongeren helpen zich bewust te zijn van de schoonheidsidealen die de media ons soms makkelijk voorschotelen, aldus Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen.

Er zijn 52 inzendingen (en er verschijnen nog steeds nieuwe videos) van jongens en meisjes tussen de 11 en 24 jaar oud. Ze vertonen zelf een ongelofelijke diversiteit op allerlei vlakken.

Alle deelnemende vlogs zijn te bekijken op YouTube.be/weetewa. Er waren ook inzendingen van holebi’s tussen.

Deze wedstrijd is een initiatief van Sensoa, Mediaraven en MNM, met steun van Jo Vandeurzen, Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, RoSa vzw en Mediawijs.be.

Dit bericht werd geplaatst in Internet, Lifestyle en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Tine Van de Velde wint video-blogwedstrijd Weetewa over schoonsheidsidealen

  1. Wildcard zegt:

    Beste wensen voor 2016 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s