Noordzee, Texas: ouders acteurs staan geen homokus in film toe

De casting van Bavo Defurnes Noordzee, Texas gebeurde niet zonder slag of stoot. Vele ouders wilden niet dat hun zoon een homo speelde.

Veel jongens mochten van ouders geen homo spelen in Vlaamse film, Stef Telen, Het Nieuwsblad, 15.03.2011

Regisseur ‘Noordzee, Texas’ leest papa’s en mama’s de les in aftiteling film

‘Sorry, mijn zoon mag geen andere jongen kussen, ook al is dat in een film.’ Dat kregen de filmmakers van de nieuwe Vlaamse film ‘Noordzee, Texas’ tot treurens toe te horen. Doodzonde, meent regisseur Bavo Defurne.

Noordzee, Texas is gebaseerd op het boek Nooit gaat dit over van André Sollie en gaat over ontluikende tienerliefde. Maar dan wel tussen twee tienerjongens. Dat thema is niet evident, maar het invullen van de twee hoofdrollen, de tieners Pim en Gino, was dat nog veel minder. ‘Van de meer dan tweehonderd kandidaten waren er veel die niet durfden of niet mochten van hun ouders. Een jongen belde zelfs huilend naar de castingagent omdat zijn vader hem niet toestond mee te spelen’, zegt regisseur Bavo Defurne. ‘Ik heb me natuurlijk niet te moeien met de relatie tussen ouders en hun kinderen. Maar ik vind het wel triestig dat jongeren die gepassioneerd zijn, zelfs geen fictief personage mogen vertolken.’ Nochtans gaat Noordzee, Texas niet over homoseksualiteit, benadrukt hij. ‘Het thema van de film is verliefdheid. En ja, het zijn toevallig twee jongens die op elkaar vallen. Maar ik heb het over het privéleven van die jongeren, niet over de manier waarop de maatschappij, klasgenoten of ouders naar hen kijken.’

Taboe

Jelle Florizoone, een vijftienjarige scholier aan de Antwerpse balletschool, speelt Pim. Dat hij op het scherm verliefd wordt op een jongen vonden zijn ouders geen probleem. ‘Gelukkig niet. Daarvoor ben ik hen dankbaar’, zegt hij. ‘Toch moet ik toegeven dat ik ook wel nerveus was om de rol te spelen. Rond het thema hangt nog steeds een taboe. Maar een hoofdrol spelen in een film is altijd mijn kinderwens geweest. Het zou te jammer zijn om die kans te laten schieten omdat ik een niet-evidente rol moest spelen.’

In de aftiteling haalt Defurne onomwonden uit. Er staat: ‘Deze film is opgedragen aan alle jongeren die van hun ouders geen kans kregen om te acteren. Het wordt beter.’ ‘Met die laatste zin bedoel ik dat iedereen die nu geen kans kreeg, wellicht nog thuis woont en naar zijn ouders moet luisteren. Maar over een jaar of vijf zijn ze meerderjarig en doen ze wat ze willen’, zegt de regisseur.

Groot gelijk, vindt Michiel Vanackere van Wel Jong Niet Hetero. ‘De film gaat niet eens over homoseksualiteit, maar over jonge mensen die worstelen met hun gevoelens. Maar blijkbaar is het voor veel mensen al te moeilijk dat hun kind als acteur gelinkt wordt aan een personage dat homoseksueel zou kunnen zijn. Hoe moeten die mensen dan reageren als hun kind echt homoseksueel is?’

Noordzee, Texas
Van: Bavo Defurne.
Met: Jelle Florizoone, Luk Wyns, Eva Vander Gucht, Katelijne Damen, Thomas Coumans, Ben Van den Heuvel, Mathias Vergels.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Film, Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Noordzee, Texas: ouders acteurs staan geen homokus in film toe

  1. Pingback: WJNH blij “normale jongens” in Noordzee, Texas | Lacquemant

  2. Pingback: Noordzee, Texas (Bavo Defurne) flopt in de bioscoop | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s