“De beste lacquemantkraampjes van de Siksenfoor”

Ik kan moeilijk anders dan de lacquemantverkopende kraampjes op de Sinksenfoor op te sommen op deze blog. Gazet van Antwerpen trok op onderzoek.

Om van te likken, Frank Heirman, Gazet van Antwerpen, 05.06.2010

Acht kramen op de Sinksenfoor beweren de beste lackmans te maken. Hun recept is geheim, al generaties oud en Luiks of Frans van oorsprong. Smullen maar!

1. Victor

Bij Victor (Huis Vlasselaerts-Driessen) moet de wafelbakker van dienst geen reclame maken. Dat doet Willy Verstraeten (foto) wel, al 34 jaar uitbater van het belendende loterijkraam Las Vegas. “Ik was een fan van de vorige eigenaars Jean en Josée Delarue. De nieuwe gerants bakken met dezelfde liefde en hun siroop is om van te likken. Dat mijn stem zo lang mee gaat, dank ik aan de lackmans van Victor. Die houden me in vorm.”

2. Rosa

De wafelbakkers van Rosa dragen T-shirts die fier de stichtingsdatum van de zaak vermelden: 1882. De jongeman aan het wafelijzer goochelt met een plat mes. “Als de galet na dertig seconden van het vuur komt, staat hij bol. Dan moet je snel de koek dwars doorsnijden en de siroop erin smeren, zodat hij een ovalen vorm en zijn gouden kleur krijgt.” De man geeft nog een gouden tip mee: de punt van het wafelzakje altijd naar boven houden. “Anders kan je je handen en broek likken!”

3. Boomse Frituur

De naam laat het niet vermoeden, maar de Boomse Frituur, die al vier generaties bestaat, bakt lackmans. “De beste van de foor”, maakt Nancy Barrez zich sterk . “Deze siroop ga je nergens vinden. We bakken terwijl de klant erbij staat. Onze fans schuiven graag aan. Onze galetten zijn zo krokant dat ze de volgende dag nog lekker zijn. De meesten eten ze warm, maar ik eet ze koud”, zegt Nancy, die het raar vindt dat de lackmancultuur in Zandhoven ophoudt. “In Turnhout bijten ze niet meer.”

4. Vincent Delforge

Vincent Delforge, de jongere broer van Marcel, runt al zeventien jaar zijn eigen kraam. “We komen goed overeen en hebben de stiel van onze papa geleerd, maar ik bak toch mijn eigen unieke lackmans”, zegt Vincent, die zijn magische siroop ook in aparte potjes verkoopt. Bovendien heeft hij speciale roze lackmans-dozen laten ontwerpen met daarop de locaties Luik, Brussel, Antwerpen en Mauritius. “Op dat eiland begin ik binnenkort een zaak!”

5. Henri Vandervaeren

Al vier generaties Vandervaeren staan er op de foor, sinds 1887. “Mijn grootmoeder Titi maakte onze lackmans beroemd”, zegt huidige uitbater Henri. “Er bestaat een foto van koningin Fabiola met haar.” Als Luikenaar is Henri er zeker van dat in zijn stad de eerste lackman werd gebakken. “Brussel zijn frieten, Antwerpen schippert tussen zuur en zoet, maar Luik is de stad van wafels.”

7. Désiré de Lille

Marc Stoffels zweert bij hoog en bij laag dat zijn grootvader Desiré Smidts de uitvinder is. ‘Lacquement’ was de naam van de pasteibakker in het Franse Lille (Rijsel) waar Désiré leerjongen was en bij toeval de mierzoete stroopwafel ontdekte. Stoffels’ zaak heet daarom Désiré de Lille. Si non é vero… In Luik geloven ze dan weer dat hun Roger Lacquemant de lackman uitvond toen zijn Luikse wafel te plat uitviel. In Antwerpen staat er ook een Lacquement in het telefoonboek. Zou die misschien…?

6. Busch-Gillart

Volgens het uithangbord gaat het wafelkraam van de Luikse familie Busch-Gillart terug tot 1874. Huidige eigenaar is Patrice Bairolle. “Alles is ambachtelijk en huisbereid”, verzekert de patissier van dienst. “Het geheim zit hem in de melange van deeg en siroop. We hebben onze formule, geen kopie van de concurrenten. De echte klanten halen die van ons er moeiteloos uit.”

8. Marcel Delforge

Oud huis Pollefliet-Busch staat er op het fraaie wafelkraam dat Marcel Delforge overnam. Maar de stiel leerde hij bij zijn ouders die in 1958 op de foor debuteerden. De Delforges komen uit Sint-Niklaas, een stad waar ze nauwelijks lackmans kennen. “Eigenlijk marcheert het alleen in Luik, Hoei en Antwerpen”, geeft de medewerker in het kraam toe. “In Luik maakt het 75 percent van onze omzet uit en vervangen we friteuses door wafelijzers.”

Voor zestig lackmans: 600g tarwebloem, 200g boter, 100gr kandijsiroop, 50g kristalsuiker, 0,25l lauwe melk, 25g gist, 5g zout, vanille. Een homogene pasta maken, laten rijzen en verdelen in ballen van 20g.

Voor de siroop: 100g kandijsiroop, 125 g kristalsuiker, 50g honing, 100g boter. Op smaak brengen met oranjebloesem, kaneel en ahornsap.

Prijs?

ll Per stuk: 1,5 euro. Een doos van zes: tussen 7 en 8 euro. Per vijf pakken een pak gratis. Spaar de bonnen.

Waar?

ll Grappig: de Waalse bakkers staan doorgaans aan de kant van de Vlaamsekaai, de Vlamingen aan de Waalsekaai. In het middenpad staan geen wafelkramen.

Spelling?

ll De meest voorkomende spelling is lackmans (te vinden bij de Antwerpenaren Victor en Boomse Frituur), maar ook de historische variant lacquement (Désiré de Lille en Busch) of de verbasteringen lacments (Vandervaeren) en lackemans (Delforge en Rosa) komen voor. Zoveel smaken, zoveel schrijfwijzen.

De lekkerste?

ll Ondergetekende zoetekauw viel voor de siroop van Marcel en Vincent Delforge, maar fotografe Arlette zweert al decennia bij Busch-Gillart. Het personeel van de Pub Agency, een marketing bureau in de Verlatstraat gespecialiseerd in voeding, deed een blindtest en wees Desiré de Lille als beste aan voor Rosa. In Luik wint Vandervaeren dan weer de polls. Best zelf gaan proeven dus!

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Horeca, Lacquemant, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op “De beste lacquemantkraampjes van de Siksenfoor”

  1. PoPoL zegt:

    Ok, wreed late reactie (2 jaar na datum…) maar beter één dan geen, zeker? Als uitgeweken Sinjoor zijn er twee Antwerpse delicatessen die ik hier in West-Vlaanderen mis: het onvolprezen worstenbrood en de hemelse lackmans. Désiré de Lille is decennialang mijn favoriete kraam geweest, voor de Boomse Frituur. (kwijl, kwijl… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s