Noordzee, Texas (Bavo Defurne) flopt in de bioscoop

Na twee weken in de zalen hebben slechts 5 381 cinefielen de ‘homofilmNoordzee, Texas van Bavo Defurne bekeken. De prent is nu slechts in vier (in plaats van acht) zalen te bekijken. Tot grote spijt van WJNH. Dat meldde Gazet van Antwerpen.

‘Noordzee, Texas’ flopt in Vlaamse zalen, Jef Roelands, Gazet van Antwerpen, 01.04.2011

Noordzee, Texas, de film over een jongen die verliefd wordt op zijn buurjongen, is geen succes in de Vlaamse bioscoop. Na twee weken is de prent in vier van de acht zalen al afgevoerd. “5.381 mensen hebben hem gezien. Dat is veel minder dan verwacht”, zegt Isabelle Couvreur van Kinepolis Film Distribution. Ook bij Wel Jong Niet Hetero (WJNH) zijn ze teleurgesteld. “Vooral omdat regisseur Bavo Defurne geen holebifilm wilde brengen, maar een liefdesverhaal”, zegt Michiel Vanackere. “De film geeft het thema op een normale manier weer: kinderen worden niet buitengegooid door hun ouders, of ze hebben geen zelfmoordplannen.” SVH

“Jonge holebi’s kunnen hun liefde vaak niet tonen”, Sven Van Haezendonck, Gazet van Antwerpen, 01.04.2011

De Vlaamse film is niet te zien in een van de twaalf zalen van de Mechelse bioscoop. “Wij spreken daarmee onze voorkeur niet uit”, reageert woordvoerster Tanja Piessens van Utopolis. “Er is op dit moment gewoon een overaanbod aan populaire films zoals Rundskop en Black Swan. Bovendien werd Noordzee Texas maar op een klein aantal kopieën uitgebracht”, legt Piessens uit.

Van Camp, zelf homoseksueel en docent recht aan de Artesis Hogeschool, vindt dat jammer. “Het is een film met een belangrijke maatschappelijke boodschap, namelijk dat liefde tussen twee mensen van hetzelfde geslacht perfect kan”, zegt hij. Volgens de dertiger worstelen veel jongeren nog altijd met hun geaardheid. “Ziet u veel homojongens of lesbische meisjes van 16 of 18 jaar die in het openbaar hun liefde tonen? Ik niet, en dat is erg. Anno 2011 zou dat geen taboe meer mogen zijn”, legt Kenneth Van Camp uit.

“Gefrustreerd”

Het doet hem terugdenken aan zijn eigen jeugdjaren. “Ik ben daardoor gefrustreerd. Ik heb zeker geen slechte jeugd gehad, maar ik kon mezelf niet zijn. En dat terwijl verliefdheid zo iets moois is. Het zijn niet zozeer de 4.000 holebi’s in Mechelen die deze film moeten zien, maar die 78.000 andere Mechelaars. Nu leeft bij veel ouders nog het beeld dat zoonlief morgen met een knappe griet thuiskomt”, vertelt de docent.

Bij Utopolis laten ze de deur op een kier. “We bekijken ons filmaanbod week per week”, geeft Tanja Piessens aan. Al lijkt de kans erg klein dat de prent nog in de Dijlestad wordt vertoond, want na twee weken is Noordzee Texas in de Vlaamse cinema geen groot succes. “We zijn onze derde week ingegaan en 5.381 mensen hebben de film gezien. Dat is veel minder dan wij hadden verwacht”, zegt Isabelle Couvreur van Kinepolis Film Distribution (KFD).

Oorspronkelijk speelde Noordzee Texas in acht bioscoopzalen, onder andere ook in Leuven. Vier hebben de film na twee weken reeds afgevoerd. “Alleen de Kinepolis-vestigingen van Antwerpen, Brussel, Gent en Oostende zijn overgebleven”, weet Couvreur.

ll Ook Wel Jong Niet Hetero (WJNH) had gehoopt dat de film een groot publiek zou bereiken. “Net omdat hij volgens regisseur Bavo Defurne geen holebifilm is, maar een liefdesverhaal dat trouwens erg mooi is verfilmd”, zegt woordvoerder Michiel Vanackere. “Noordzee Texas geeft het holebithema op een normale manier weer. Kinderen worden niet buitengegooid, of ze hebben geen zelfmoordplannen.”

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Film, Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Noordzee, Texas (Bavo Defurne) flopt in de bioscoop

 1. Dries zegt:

  Noordzee Texas is inderdaad niet echt een film die een grote groep mensen aanspreekt. Toch ben ik er van overtuigd dat Kinepolis deze cijfers deels zelf in handen had. In Leuven bijvoorbeeld werd de film enkel gedraaid op maandag en dinsdag, niet meteen de meest populaire avonden om naar de bioscoop te gaan…

 2. Esther zegt:

  Ik vrees jammer genoeg ook dat heel veel mannen de film niet willen zien, omdat er jammer genoeg in 2011 bij veel mannen nog een ‘schrik’ bestaat voor homoseksuele mannen/jongens. Ik weet dat ik niet voor iedereen mag spreken, maar ik woon samen met 4 mannen en ondanks dat dit echt wel goede kerels zijn en heel openminded was zo’n film voor hen blijkbaar nog een stapt te ver om te gaan zien… Ze zakten bijna letterlijk in de zetel toen de reclame van de film op TV kwam en ‘zoals het een echte man beaamt’ maakten ze dan allemaal mopjes en zeiden ‘niemand gaat die film willen zien’. Nu hebben ze dus jammer genoeg gelijk gerkregen..

 3. Karel zegt:

  Onze agenda (van mijn man en ik) liet geen mogelijkheid om de film te bekijken tijdens de eerste twee weken dat hij in Gent speelde. De derde week was er enkel nog vertoning om 17u15, hoewel hij nog op 9 stond in de “top 10” van Kinepolis.
  Nu kunnen we hem blijkbaar nergens meer zien? Dus is het nu wachten op de DVD, en daar zal ik er dan meerdere van kopen, om de tegenvallende box-office te compenseren?

  • michelangelo zegt:

   Karel,
   ik ben ook wanhopig op zoek naar een gelegenheid de film te bekijken. de dvd zou worden uitgebracht in…mei.
   Michel

   • Karel Lievens zegt:

    Michel,
    we hebben inmiddels kunnen genieten van de film tijdens een vertoning in Sint-Niklaas.
    Al onze verwachtingen werden ingelost. Bavo maakt geweldig mooie films (kort en lang).
    Sporadische vertoningen worden aangekondigd door “Noordzee-Texas” via Facebook.
    Da’s wel handig, als je zo’n account hebt. Zoniet, tracht ik volgende aankondiging hier wel te posten.
    De DVD-release is op 12 mei 2012 – de 50ste huwelijksverjaardag van mijn ouders, toeval?
    Op de DVD kan ook vooraf ingetekend worden op http://www.proxisazur.be. Dan ben je zeker van je exemplaar.
    Groeten,
    Karel

 4. Hubert zegt:

  Ik vond ‘m heel goed en ga beslist de dvd kopen. Heb me wel moeten haasten, want gisteren was de laatste vertoning in Kinepolis Oostende, om 19u45 dan nog. Er waren een tiental toeschouwers. Ik vind dit vreselijk voor regisseur Defurne en de acteurs. Vooral de vier jongeren vond ik erg goed acteren, met een extra pluim voor Nina Kortekaas en Jelle Florizoone, die erin slaagden mij te ontroeren. Het is een gewaagd onderwerp, blijkbaar, in het achterlijke Vlaanderen. En maar schamperen op de ‘jaren stillekes’ – is er sindsdien zoveel veranderd, dan? Eén troost: de vreselijke Jan Decleir doet er alvast niet in mee.

 5. Blommaert zegt:

  Wou deze vrijdag gaan zien, had 2 gratis kaarten. PPPFF plezant zenne!!!!!!!!!!!

 6. Anoniem zegt:

  Jammer, wou de film gaan zien in Mechelen…
  Ze hadden beter nog een week gewacht met hem van het programma te halen met de paasvakantie die nu begonnen is!

 7. Danny zegt:

  Ik vind dit bijzonder jammer voor de regisseur en de acteurs, zeker voor de hoofdrolspeler Jelle Florizoone die, samen met de rest van de cast, een zeer mooie prestatie heeft neergezet.
  Maar als je een verstandig en volgens mij toch ruimdenkende man als Lieven Van Gils in “Reyers Laat” hoort zeggen dat hij zich toch wat ongemakkelijk voelt bij het zien van 2 kussende jongens… dan denk ik dat vele andere heteromannen die iets engdenkender zijn helemaal niet openstaan voor zulk een verhaal, hetgeen anno 2011 bijzonder jammer en zelfs onbegrijpelijk is.
  Maar ja, we leven nu eenmaal in een f*cking macho heterowereld, want 2 vrouwen/meisjes die in een film met elkaar kussen vinden die hypocriete heteromannen dan weer wel ok, meer zelfs… ze vinden het geil.
  En natuurlijk had men bij Kinepolis beter de film niet net voor de Paasvakantie afgevoerd maar deze beter nog minstens de 1ste week van de Paasvakantie verder laten spelen, want ik hoorde links en rechts toch mensen die de film nog wilden gaan zien en verbaasd waren dat de film al uit de zalen was gehaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s