Re: Het nieuwe sexy en inherente homofobie

Ingeborg Deleye, 14 in 2002 en nu dus 26 of 27 jaar, schrijft in De Standaard dat vrouwen de Y-generatie de string links laat liggen en resoluut kist voor de witte slip. Dat zal wel, als vent die het voor venten heeft heb ik daar geen empirische ervaring mee. Maar wat met mannen?

Vrouwen kiezen nu (zelf)bewuster hun ondergoed, en minder om hun man te behagen. Zo heb ik het tenminste toch begrepen. Bij mannen is het droefheid troef.

“Sexy is niet langer jezelf vormen volgens die ene en enige succesformule”, gaat ze [Murielle Scherre, blijkbaar de enige lingeriespecialiste in België, nvdr] verder. “Vrouwen bepalen zelf wel wat ze aantrekkelijk vinden. Dat merk ik ook in onze collecties: vroeger koos een vrouw radicaal voor wat haar in de magazines werd voorgeschreven. Er was ook geen andere keuze. Nu zie ik de winkel en webshop uitgroeien tot een soort toevluchtsoord voor vrouwen die klaar zijn met de dogmatische uniformen voor de slaapkamer. Mensen hebben honger naar een beeld waarin ze zich kunnen herkennen. Geen ver-van-mijn-bedshow, maar een elegant vatten van de show in je eigen slaapkamer. Nog steeds een beeld dat doet dromen, maar menselijk. I woke up like this, maar dan echt.”

Mannen dragen tegenwoordig uniformonderbroeken, als ik de rekken zie van ‘gewone’ winkels als Zara, mijn favoriete winkel H&M  of Galeria Inno. Niet qua kleur, want dat mag best vrolijk zijn, wel qua model. De aansluitende boxer, in het Engels bekend als boxer brief, regeert. Slips vind je moeilijker. Gelukkig vind je ze nog, maar het aanbod is beperkt.

Is de Y-vrouw dan werkelijk zoveel zelfbewuster dan haar voorgangers? Murielle Scherre nuanceert. “Dat ‘sexy zijn voor jezelf’ is natuurlijk relatief. We zijn niet gemaakt om een relatie met onszelf aan te gaan. In een tijd waarin onze smartphone standaard op selfie staat ingesteld en niet op een foto van een omgeving, is dat een heel dubbel statement.”

Toen ik een beginnende homo was en zelf mijn kleren begon te kopen vond je in H&M en C&A strings en jockstraps voor mannen. Die jockstrap heb ik nog, geloof ik. We spreken over het jaar 1999, misschien 2000. Zulke frivoliteiten, al zijn ze ‘fout’, vind je er niet meer. Wil je als leuke slips, tangaslips, strings of jockstraps dragen, dan moet je je wenden tot gespecialiseerde, op homo’s gerichte winkels en webwinkels.

Zelfs voor jonge jongens is het nu de norm boxerbriefs te dragen. De indoctrinatie begint op jonge leeftijd. Pubers willen geen ‘ballenknijpers’ meer. Onzin jongen, je onderbroek is gewoon te klein geworden, koop de juiste maat.

Mannen showen nog wel hun onderbroek aan de buitenwereld, door hun broek lager te dragen. En dan zie je slechts twee dingen: de boxerbrief of – tien keer gruwelijker – de losse boxer. Dat iemand dát comfortabel vind, ik snap het niet. De losse boxer geeft zogezegd ruimte aan de kroonjuwelen. Ook hier: koop de juiste maat en stoef niet op je piemel.

Ik snap niet dat vriendinnen hun vent zo laten buitenkomen. Ik snap ook niet dat vriendinnen hun vent in joggingbroek buiten laten komen, maar dat is een ander verhaal.

De vrouw emancipeert zich blijkbaar, de (hetero)man loopt steeds meer in het gareel. Waarom? Uit schrik om als homo bestempeld te worden? Letterlijk homofobie: bang zijn voor homo’s.

Jammer.

Misschien kan Ingeborg Deleye een follow-upstuk schrijven over mannenondergoed?

Dit bericht werd geplaatst in Fashion, Media en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s