Koninklijk Ballet Vlaanderen letterlijk in nauwe schoentjes

Heet Koninklijk Ballet Vlaanderen zoekt sponsors om de typische spitzen of pointes te financieren. Dat zijn de werkschoentjes van balletdansers. En die verslijten snel, zeer snel. Het KBV heeft een schoenen budget van 95.000 euro maar er is eigenlijk 180.000 euro nodig, weet verantwoordelijke Tom De Jager, zelf een van de dansers. Gemiddeld danst een ballerina elk jaar zo’n 148 paar schoenen kapot.

Dat gaat van platte balletschoenen uit canvas tot pointes, zijden schoenen met een harde punt waarmee ze op hun tenen dansen. En die laatsten kosten veel geld: 45 euro per paar voor de goedkoopste versie.

180.000 euro

“Het bedrag dat wij elk jaar voor schoenen betalen, is gigantisch”, zegt Tom De Jager, verantwoordelijk voor de aankoop van schoeisel bij het Ballet van Vlaanderen, in Het Nieuwsblad. “Per jaar jagen onze dansers er zo’n 3.000 à 4.000 paar schoenen door. Idealiter zouden we dus over een budget van 180.000 euro moeten beschikken. Jammer genoeg hebben we maar 95.000 euro voor schoenen, of iets meer dan de helft.”

“Ik weet dat het veel geld lijkt: onze compagnie telt maar 49 dansers, van wie er 25 op spitzen staan. Maar het is nu eenmaal zo”, zegt De Jager. Gemiddeld gaat een paar schoenen twee weken mee. “Maar dans je bijvoorbeeld de rol van Aurora in The Sleeping Beauty, dan kom je met twee à drie paar per dag niet toe. Pointes zijn gemaakt van jute en hard karton. Als je daar drie uur lang als een gek in gesprongen en gezweet hebt, gaan ze inzakken en kan je ze in de vuilbak gooien.”

Om sleet te vermijden gieten de ballerina’s shellac in hun schoenen. “Dat is een soort chemische lijm die de pointes verhardt en hun houdbaarheid verlengt”, legt De Jager uit in De Morgen. “We halen die lijn in een winkeltje in Antwerpen dat lijm voor modeltreintjes verkoopt.”

De kostprijs van een paar schoentjes gaat de hoogte in omdat elk paar op naam wordt gemaakt. “Elke danseres heeft een eigen bestelling bij een vaste persoon in de fabriek. De ene wil een hoger voorblad, de andere een bredere top. Zonder de ideale schoen is dansen moeilijker. De voorraad is daarom enorm complex, bestellingen voor december moeten wij vandaag al maken. Een ballerina moet jaren zoeken voor ze haar favoriete maker vindt. Wanneer die persoon dan ziek wordt of met pensioen gaat, moet dat proces weer van voor af aan beginnen.” Zo elegant en gewichtloos ballerina’s bewegen, zo bruut en bloederig gaat het eraan toe in hun schoentjes.

“Een dansersvoet ziet af. De dames dragen teenbeschermers om ingegroeide nagels en bloedblaren te voorkomen. Maar dan nog maken pointes voeten kapot. Bij veel dansers zorgt eeltvorming ervoor dat de voeten in de vorm van hun pointes gaan staan. De knobbel aan hun grote teen wordt dubbel zo groot als die van normale mensen.” Het was ballerina Marie Taglioni die in de 19de eeuw als eerste over het podium zou ‘zweven’ op pointes die ballerina’s in staat stellen op de toppen van hun tenen te dansen. Mannelijke dansers blijven traditioneel gespaard van het pointesleed. “Wij moeten die luchtigheid niet uitstralen, dus doorgaans dragen we geen spitzen maar halfpoints.”

Langer dragen

“Omdat er te weinig geld is, vraag ik de dansers dan ook om hun schoenen alleen maar in te wisselen als ze echt kapot zijn. Alleen zo kunnen we het bolwerken. Maar dat is een moeilijke oefening: de dansers moeten zich vrij kunnen bewegen en alles van zichzelf op scène kunnen geven. En dat gaat niet met schoenen die op breken staan.”

Het Koninklijk Ballet Vlaanderen fuseert momenteel met de Vlaamse Opera. Samen worden ze het Kunsthuis met onderdelen Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen. De managers hebben dus wat anders aan hun hoofd. “Toch hopen we in de toekomst eenspitzenfonds op te richten, zoals dat in het buitenland gebruikelijk is. Sponsors kunnen bepaalde dansers of producties dan financieel ondersteunen, en met dat geld kunnen wij hopelijk onze ballerina’s van nieuwe schoenen voorzien.”

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Ballet, Muziek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s