Wel Jong Niet Hetero zoekt grootste lul van Vlaanderen

Naar aanleiding van Wereldaidsdag op 1 december zoekt Wel Jong Niet Hetero de grootste lul van Vlaanderen. “De wildste smoesjes worden vaak bovengehaald om geen condoom te gebruiken. Eén daarvan is ‘ik ben te groot geschapen!’. Hebben ze effectief een te grote lul of zijn ze het gewoon?”

“Anno 2012 moeten we nog steeds vaststellen dat onze doelgroep zwaar getroffen wordt: 1 op 20 homo’s is besmet met hiv. De onwetendheid en taboesfeer rond het thema, het vaak onveilig vrijgedrag en de laksheid in het al dan niet laten testen is nog steeds groot. Reden genoeg om blijvend aandacht te vragen voor het thema”, zegt WJNH-woordvoerder Michiel Vanackere in een persbericht.

Iedereen weet hoe belangrijk veilig vrijen is. En toch. “Een grote meerderheid van de homomannen heeft zich ooit al laten verleiden tot onveilige seks. Eén van de redenen is dat heel wat jongens nogal creatief uit de hoek komen met excuses om het condoom achterwege te laten.”

Van ‘Seks voelt niet zo goed met een condoom’, ‘een condoom omdoen is een onderbreking van de seks’, tot ‘we kunnen op tijd terugtrekken’. Of wat dacht je van de meer extreme ‘vertrouw je me niet?’, ‘ik denk niet dat je echt om me geeft’ of ‘ik hou van jou’. “Emotionele chantage waardoor de partner vaak geen nee meer durft te zeggen” vult Michiel aan, “maar veilig vrijen is en blijft uiteraard een gedeelde verantwoordelijkheid. Blijven volharden in condoomgebruik ondanks de smoesjes blijft de boodschap.”

Om te bewijzen dat smoesjes vaak uit de lucht gegrepen zijn, gaat Wel Jong Niet Hetero op zoek naar de grootste lul van Vlaanderen. “Eén van de meest gebruikte excuses is dat men te groot geschapen is voor een condoom,” zegt Michiel, “we zien graag de eerste lul waar geen condoom over past en doen bij deze een oproep.”

Al heel wat vooruitgang maar niet genoeg

Homomannen zijn steeds meer bezig met hiv, maar zorgt dit voor een aangepast gedrag? “We zien nog heel wat onwetendheid,” zegt Michiel, “zo weten velen bijvoorbeeld niet dat onveilig neuken ook zonder klaarkomen een groot risico inhoudt of dat een groot deel van de besmettingen plaatsvindt binnen relaties!”

Jongeren zien ook vaak de gevaren niet meer. Mits de nodige behandeling kan men makkelijker leven met HIV dan vroeger wat vaak een vals gevoel van veiligheid teweegbrengt. “Geheel onterecht,” verklaart Michiel, “de levenslange psychologische en fysieke gevolgen mogen niet onderschat worden.” Ironisch genoeg is dat besef er op één of andere manier wel. Want velen hebben toch schrik om zich te laten testen. Het aantal mensen dat geen zicht heeft op hun hiv-status is heel hoog. “Hiv schrikt af als het dichtbij komt, maar bij onwetendheid is de schrik net niet groot genoeg om het steeds veilig te doen,” concludeert Michiel, “We krijgen dus heel wat dubbele signalen.”

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s