Çavaria: aandacht voor hiv mag niet verslappen

82% van de nieuwe hiv-diagnoses in België wordt gesteld bij homomannen. Çavaria pleit voor continue aandacht voor het thema.

Persbericht: Aandacht voor hiv mag niet verslappen

België kreeg er in 2011 weer meer dan duizend hiv-diagnoses bij. Van de Belgische mannen in dat droeve lijstje blijken vier op de vijf homo te zijn, en ook bij de migranten werd een groeiend aandeel besmet via homoseksuele contacten. Eén op de twintig homomannen leeft anno 2012 met hiv. Het hoogste cijfer ooit.

“Hiv is een probleem van groot belang voor de homogemeenschap”, zegt Fran Bambust, woordvoerster van holebi- en transgenderkoepel çavaria. “Niet alleen omwille van de medische implicaties, maar vooral ook omwille van de psychische en sociale gevolgen.” “Een deel van de hiv-positieve homo’s krijgt te maken met sociale uitsluiting”, licht Yves Aerts, coördinator van çavaria toe, “en worstelt met depressies. Hiv heeft een bijzonder grote impact op het welzijn van homo’s, maar krijgt bijzonder weinig aandacht. Ook in de homomedia. En toch is die aandacht noodzakelijk.”

Sensibiliseren en preventie
Samen met Sensoa, Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, pleit çavaria ervoor om de sensibiliserings- en preventieacties te onderhouden, maar er ook nieuw methodes van aanpak bovenop te promoten.
“De voorbije acties lijken wel degelijk al effect te hebben”, zegt Bambust. “De aangroei van het aantal besmettingen lijkt afgeremd. Dat was een minimaal doel. Maar we moeten blijven mikken op een verlaging van het aantal nieuwe besmettingen, en dat vereist niet alleen het volhouden, maar ook het verhogen van de inspanningen.”

Een groot deel van de homomannen vrijt intussen veilig, met condoom of slechts zonder wanneer ze weten dat de ander dezelfde serostatus heeft. Ondanks de vele sensibiliserings- en preventieacties blijken sommigen toch nog af en toe onveilig te vrijen, om welke reden dan ook. “Je kunt daarover blijven jeremiëren en boos roepen dat ze hun verantwoordelijk moeten opnemen, of je kunt vertrekken vanaf die vaststelling en andere manieren zoeken om ook in die gevallen de hiv-besmettingen te verlagen,” zegt Bambust, “En als het niet lukt om die homomannen te bereiken, dan moeten we die hiv zelf proberen aan te pakken.” Ze verwijst hierbij naar een nieuwe medicijnen die, wanneer ingenomen snel nadat je hiv hebt opgelopen, de besmettelijkheid van het virus bijzonder sterk verlagen. Deze aanpak vereist uiteraard wel regelmatig en snel testen, en dus moet ook makkelijke, laagdrempelige testmiddelen worden aangeboden.
“Dit is een extra, maar geen andere aanpak”, accentueert Fran Bambust. “We blijven hameren op condoomgebruik naast testen en het maken van goede afspraken met je sekspartners.”
Yves Aerts maakt ook een kanttekening: “We vinden deze extra insteek nodig, maar beseffen heel goed dat dit enkel mogelijk is in het rijke westen. In armere landen, waar hiv sowieso al minder intens wordt opgevolgd en behandeld, is zo’n dure aanpak niet haalbaar. Daar blijft het een levensgevaarlijke ziekte die jaarlijks aan meer dan een miljoen mensen het leven kost.”

De zoektocht naar de ultieme aanpak van het hiv-vraagstuk gaat dus onverminderd door. “Daarom kijken we bijzonder uit naar het globaal hiv-plan van de Belgische ministers van Volksgezondheid”, voegt Aerts eraan toe, “en we zullen daar uiteraard keihard aan meewerken.”

1 december is wereldaidsdag
Op wereldaidsdag wordt wereldwijd opgeroepen, tot meer solidariteit met alle mensen die door hiv en aids worden getroffen. Ook in Vlaanderen en Brussel worden vanaf 29 november aan de stations rode lintjes verspreid, het symbool van die solidariteit.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s