Swab2Know: Helpcenter-ITG start met speekseltesten op hiv via internet

Op 1 december start het Helpcenter-ITG uit Antwerpen met Swab2Know, een nieuw project waarbij je je gratis en anoniem op hiv kan laten testen met een speekselstaal. Het project richt zich hoofdzakelijk tot homo’s en Afrikaanse migranten, de groepen in België die het vaakst met hiv in aanraking komen.

Voor Swab2Know gaan teams van het Helpcenter-ITG en Sensoa op bezoek in de Antwerpse homohoreca. Als bezoeker van de club kan je je ter plaatsen laten testen. Dat gebeurt door zelf een speekselstaal af te nemen met een wattenstaafje. Aan een speekseltest komt geen naald te pas, wat handig is voor wie niet houdt van een prikje.

Verder verloopt de speekseltest zoals een traditionele hiv-test. Je staal wordt naar een labo gestuurd, na ongeveer een week ontvang je je resultaat.

Je kan ook kiezen hoe je je resultaat ontvangt: bij een arts of thuis op je computer. Hiervoor wordt www.swab2Know.be gelanceerd, een beveiligde website waarop je met een eigen account de resultaten van je test kan raadplegen. Je wordt via e-mail of sms verwittigd wanneer je resultaten beschikbaar zijn.

Wie niet in de Antwerpse homohoreca uitgaat kan online een test bestellen. Je ontvangt dan een speekseltest per post. Je neemt dan zelf een speekselstaal af, op een moment dat je het best schikt, en stuurt het staal zonder portkosten terug naar Helpcenter-ITG. Het Helpcenter stuurt je je resultaat na een week na ontvangst op je persoonlijke account.

Swab2Know is een onderzoeksproject. Met dit onderzoek wil het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen onderzoeken of een speekseltest haalbaar is en gewenst is bij groepen onder wie hiv vaker voorkomt, zoals homomannen en Afrikaanse migranten. Indien het project succesvol is, zal overwogen worden om deze werkwijze verder te zetten in de vaste werking.

Swab2Know wordt op 1 december gelanceerd.

Meer informatie over hiv-test.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s