Assis Carreiro volgt Kathryn Bennetts op als directeur van Koninklijk Ballet Vlaanderen

Assis Carreiro neemt de fakkel van Kathryn Bennetts over als artistiek leidster van het Koninklijk Ballet Vlaanderen. Die had ruzie gekregen met het bestuur. Het seizoensprogramma wordt in september bekendgemaakt.

Assis Carreiro neemt roer over bij Koninklijk Ballet Vlaanderen, Gazet van Antwerpen, 21.08.2012

Nadat Kathryn Bennetts er eind juni met slaande deuren was vertrokken, heeft het in Antwerpen gevestigde Koninklijk Ballet Vlaanderen weer een nieuwe artistiek leidster. Vanaf september neemt Assis Carreiro de honneurs waar.

Gedurende anderhalve maand was het Koninklijk Ballet Vlaanderen artistiek stuurloos, maar eindelijk heeft het weer een kapitein. De strijd om die functie bij het Ballet deed veel stof opwaaien, toen voorgangster Kathryn Bennetts in 2010 plots de handdoek in de ring wilde gooien. Dat minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) een nauwere samenwerking van het Ballet met de Vlaamse Opera voorstelde onder één gezamenlijke intendant met twee artistieke leiders, zag de Australische niet zitten.

Er rotsvast van overtuigd dat Schauvlieges plan nooit ernstig zou genomen worden, bleef Bennetts – aangetreden in 2005 – nog twee jaar in Antwerpen.

Tot haar contract in juni niet werd verlengd.

Houvast voor de dansers

En dus moest de raad van bestuur in allerijl op zoek naar een nieuwe artistiek directeur. Om het noodlijdende Ballet artistiek weer op de juiste koers te brengen en een houvast te bieden aan de dansers.

“Een internationale jury stelde ons Carreiro voor, en maandagochtend maakte ze al voor het eerst kennis met het gezelschap”, aldus Philip Heylen, ondervoorzitter van de raad van bestuur. “Details rond programmering volgen later. Nu is het zaak om zo snel mogelijk het vertrouwen van de dansers te winnen.” Die krijgen tot oktober de kans om hun contract eventueel te verbreken.

De nieuwe zakelijk leidster was sinds 2000 verbonden aan het in Ipswich gevestigde gezelschap Dance East. Carreiro werd geboren in de Azoren en groeide op in Canada, dat ze in 1994 inruilde voor het Verenigd Koninkrijk.Bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen tekende ze een contract voor vijf jaar. Na drie jaar zullen haar verdiensten worden geëvalueerd.

Nieuwe artistiek directeur voor Ballet van Vlaanderen, De Standaard, 21.08.2012

De Portugese Assis Carreiro volgt Kathryn Bennetts op als artistiek directrice van het Ballet.

Na het vertrek van Kathryn Bennetts eind juni startte de Raad van Bestuur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen de zoektocht naar een nieuw artistiek directeur. Een internationale jury boog zich over ruim vijftig kandidaturen.

Gisteren maakte het Ballet bekend dat de artistieke leiding vanaf september in handen komt van Assis Carreiro. Carreiro was niet bereikbaar voor commentaar maar liet in een persbericht weten dat ze ‘met de hulp van gastchoreografen, nieuwe producties en balletklassiekers, de compagnie naar nieuwe hoogtepunten (wil) leiden en verder ontwikkelen als nationaal kroonjuweel.’

Assis Carreiro leidt al dertien jaar de Engelse dansorganisatie DanceEast. Carreiro werd geboren in de Azoren en groeide op in Canada. Ze werkte twaalf jaar als directeur van Onderwijs, Community Outreach en Publicaties voor het Nationaal Ballet van Canada, tot ze in 1994 naar Engeland trok.

Ze heeft een eredoctoraat in burgerlijk recht aan de Universiteit van East Anglia en was in 2009 runner-up voor de titel ‘East of England Business Woman of the Year’. Op Twitter omschrijft ze zich ook als moeder en voetballiefhebber.

Dit bericht werd geplaatst in Ballet, Cultuur, Media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Assis Carreiro volgt Kathryn Bennetts op als directeur van Koninklijk Ballet Vlaanderen

  1. Pingback: Koninklijk Ballet Vlaanderen start 2012-2013 met Coupe Maison | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s