Red & Blue, Café d’Anvers en Publik vrezen voor toekomst door nieuwe wijkinplanning

Discotheken Red & Blue, Café d’Anvers en Publik zijn er niet gerust in. Het stadsbestuur van Antwerpen wil het Ruimtelijke Uitvoeringsplan (RUP) wijzigen. Hierdoor zouden de danstenten in woongebied komen.

Discotheekuitbaters ongerust over nieuwe plannen van stad, Het Laatste Nieuws, 02.08.2012

Drie discotheken in de Antwerpse binnenstad zijn niet tevreden met het nieuwe Ruimtelijk Uitvoeringsplan van de stad. Café d’Anvers, Red & Blue en Publik stappen mogelijk naar de Raad van State omdat ze niet meer als dansgelegenheid, maar gewoon als woonzone staan ingekleurd. Volgens de stad is er geen reden tot ongerustheid.

De grote homodiscotheek Red and Blue, de monumentale houseclub Café d’Anvers en de kleine multiculturele Publik in de Lange Brilstraat gelden al jaren als toonaangevende clubs in de Antwerpse binnenstad. Op het nieuwe Ruimtelijke Uitvoeringsplan (of kortweg RUP) van de stad Antwerpen staan de discotheken echter niet meer aangeduid als dansgelegenheid. De buurt waar ze gevestigd zijn, is nu puur woonzone. De clubs zijn ongerust en vragen dat er dringend meer duidelijkheid komt over het nieuwe RUP. “Het klopt dat mijn medevennoot Ben Biets al met Publik en Red & Blue heeft samengezeten”, zegt Cédric Claes van Café d’Anvers. “Zij gaan samen bekijken of we geen advocaat onder de arm moeten nemen om het plan aan te vechten bij de Raad van State.” De vrees bestaat bij de clubs dat het nieuwe RUP een extra stok achter de deur kan worden als er een conflict is met een misnoegde buurtbewoner. Mogelijk zou dit RUP ook problemen opleveren bij het verlengen van de milieuvergunningen, vrezen ze. Volgens schepen van Stedenbouw Ludo Van Campenhout (N-VA) is de schrik ongegrond. “De bedoeling van het nieuwe RUP is niet om bestaande clubs weg te krijgen. Deze clubs hebben een bouwvergunning en die is voor altijd geldig. Ook een overname en de verdere uitbating van de bestaande zaak door een nieuwe eigenaar blijft perfect mogelijk”, verzekert Van Campenhout. Dit is dan ook zeker geen signaal dat de stad bezig is met een ‘uitdoofbeleid’ voor de clubs in de binnenstad, zegt de schepen. “Wijken als het Zuid en het Eilandje hebben hun heropleving voor een groot stuk te danken aan de dancings. Het is gewoon niet de bedoeling dat er nog nieuwe clubs zich in de binnenstad vestigen.” Vandaag zijn de drie clubs uitgenodigd voor overleg met de stad.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Going out, Holebi, Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s