Çavaria wil automatisch ouderschap voor meemoeders

Het Grondwettelijk Hof besliste op 12 juli in twee baanbrekende arresten dat enkele bepalingen uit de adoptiewetgeving ongrondwettelijk zijn. Çavaria roept de ministers van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) op om nu snel de wetgeving aan te passen, zoals trouwens aangekondigd werd in het regeerakkoord.

Persbericht: çavaria vraagt automatisch ouderschap i.p.v. adoptie voor meemoeders

Grondwettelijk Hof stelt dat aantal bepalingen uit adoptiewetgeving ongrondwettelijk zijn.

Het Grondwettelijk Hof besliste op 12 juli in twee baanbrekende arresten dat enkele bepalingen uit de adoptiewetgeving ongrondwettelijk zijn. Çavaria roept de ministers Turtelboom en Milquet op om nu snel de wetgeving aan te passen, zoals trouwens aangekondigd werd in het regeerakkoord. Çavaria vraagt om automatisch ouderschap bij gehuwde vrouwen, en een erkenningsprocedure voor samenwonende moeders, net zoals bij heterostellen.

Biologische moeder kan adoptie niet tegenhouden
Wanneer binnen een lesbisch koppel een kind wordt geboren, kan de meemoeder het kind na de geboorte adopteren. De biologische moeder moet toestemmen in die adoptie. Dat betekent dat de adoptie door de meemoeder niet doorgaat wanneer het na de geboorte tot een breuk komt.

Het Grondwettelijk Hof stelde in een arrest van 12 juli 2012 dat het belang van het kind om een dubbele juridische afstammingsband te genieten het haalt op het recht van de biologische moeder om te weigeren toe te stemmen in de adoptie door haar ex-echtgenote.

Het Grondwettelijk Hof besloot dat de bepalingen uit de adoptiewetgeving met betrekking tot de toestemming van de biologische moeder een schending uitmaakten van de Grondwet.

Geen samenwoning, toch adoptie
Een tweede arrest van 12 juli 2012 handelt over de samenwoningsvereiste. Feitelijk samenwonende meemoeders kunnen adopteren op voorwaarde dat ze drie jaar samenwonen met de biologische moeder op het ogenblik van het indienen van het verzoekschrift tot adoptie. Komt het tot een breuk, dan zal de adoptie niet meer mogelijk zijn bij gebrek aan samenwoning.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de bepalingen uit de adoptiewetgeving met betrekking tot de driejarige samenwoningsvereiste een schending uitmaken van de Grondwet. Volgens het Hof moet het mogelijk zijn dat meemoeder nog adopteert, mits toestemming van de biologische moeder waarmee ze drie jaar lang samenleefde, ook al was er geen samenwoning meer op het ogenblik van het indienen van het verzoekschrift tot adoptie.

“Enkel automatisch ouderschap en/of erkenning lossen dit probleem ten gronde op”, stelt çavaria

Lesbische meemoeders moeten hun kind adopteren om er een juridische band mee te verwerven. Çavaria: “Dit brengt een hele procedure en kosten met zich mee. Bovendien bevinden de meemoeder en het kind zich tijdelijk (minstens een half jaar) in een onzekere positie. Het kind wordt aanvankelijk immers in het bevolkingsregister ingeschreven als kind van slechts de biologische moeder. Dit zorgt voor rechtsonzekerheid”.

Een gehuwde meemoeder moet automatisch de tweede juridische ouder worden van het kind geboren tijdens het huwelijk. Een ongehuwde meemoeder moet haar kind bij de burgerlijke stand kunnen erkennen, tijdens de zwangerschap of na de geboorte, zoals een vader dat ook kan. Dit is een eenvoudige, correcte en veilige manier om het kind zijn recht op twee volwaardige juridische ouders te garanderen.

Yves Aerts (çavaria): “In het federale regeerakkoord werd aangekondigd dat ongelijkheden inzake holebi-ouderschap zouden opgeheven worden. Aan de ministers Turtelboom (Justitie) en Milquet (Gelijke Kansen) om hier nu snel werk van te maken.”

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Çavaria wil automatisch ouderschap voor meemoeders

  1. lisbo zegt:

    Ik kan het alleen maar toejuichen dat een kind dat geboren wordt binnen het huwelijk tussen twee vrouwen automatisch twee mama’s krijgt.
    Toch heb ik wat bedenkingen bij deze vorm van holebi-ouderschap. Het is niet omdat iets mogelijk is, dat het ook wenselijk is. Ik zal me concreter uitdrukken. Ik heb er niks op tegen dat holebi’s kinderen hebben. Ik ga er ook niet van uit dat zij geen goede ouders zouden kunnen zijn. Ik vraag me alleen af wiens belang weegt door: dat van de wensouder of dat van het kind. Bovendien zijn er heel veel kinderen die geen ouders meer hebben of van wie de ouders niet in staat zijn de opvoeding op zich te nemen. Waarom geen adoptie van deze kinderen of pleegouderschap? Dan zit je ook al niet met het probleem van de meemoeder die geen biologische band heeft met het kind. Dan hebben beide ouders geen biologische band met het kind en dus een gelijke startpositie. Plus het kind kan misschien ook beter begrijpen waarom het twee mama’s of twee papa’s heeft. Het is hier niet alleen maar de keuze van de wensouders geweest, maar er is ook werkelijk stilgestaan bij het belang van het reeds bestaande kind.
    Willen we niet altijd maar meer en meer in deze wereld waar steeds maar meer mogelijk is. Hoe ver kunnen we gaan in het altijd maar willen van allerlei zaken. Zijn er soms geen grenzen die we dienen te respecteren of waar we ons nu eenmaal bij dienen neer te leggen?
    Ik ben absoluut geen holebi-hater. Integendeel. Ik hoor zelf bij de club. Toch vind ik dat er te licht wordt omgesprongen met holebi-ouderschap. Wat betekent het voor het kind, de niet-biologische ouder (meemoeder)? Heeft het kind het gevraagd om terecht te komen in een buitengewoon gezin? Het is geen ideaal parcours zoals men het alom durft voor te stellen. Tegenwoordig is een kind krijgen zoiets als een brood kopen in de bakker. Alleen is de wachtlijst wat langer…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s