Gemengde reacties bij onderzoek ‘Moslimjongeren mijden homo’s uit homofobie’

Homofobie daalt bij jongeren tussen de 18 en 21 jaar, becijferde een Leuvens onderzoek. Bij moslimjongeren stijgen homofobe opvattingen evenwel. Moslims en niet-moslims reageren in de kranten op dit onderzoek.

Verminderd

“Het is toch verminderd? Wat is het probleem dan?”, vraagt Hassan Amaghlaou van de Limburgse integratieraad zich af in Het Belang van Limburg. “Het onderzoek is een gemiste kans. Als het had uitgezocht in hoeverre homofobie gelinkt is aan sociale klasse, dan was het resultaat wellicht nog veel meer uitgesproken geweest. Ik wil het gegeven niet minimaliseren. Maar laat ons ook niet overdrijven. Er bestaat een weerstand tegen holebi’s binnen de moslimgemeenschap. Maar vaak drukken Marokkaanse jongeren zich negatiever uit dan ze werkelijk zijn. Ze geven ook vaak sociaal wenselijke antwoorden. Op papier is de weerstand groter dan in realiteit.”

Vergelijken?

Politicus Selahattin Koçak (sp.a): “Ik weet dat men voor dergelijke onderzoeken moet vergelijken. Maar of de mening van katholieken, moslims en vrijzinnigen over homo’s verschilt, is weinig relevant. Wat dat wél is, is of het aantal homofoben in de héle maatschappij daalt of stijgt. Dat de daling zich langzamer doorzet bij moslimjongeren, vind ik niet abnormaal. De islam is nu eenmaal een godsdienst die geen ruimte laat voor holebi’s en onze jongeren zijn vaak nog traditioneler opgevoed. Maar aartsbisschop Léonard en de pausen hebben toch ook nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze homofilie niet als normaal beschouwen? En zo heel lang durven de bekende holebi’s in Vlaanderen zich ook niet outen. Áls ze dat al durven. De vraag is dus hoe we de homofobie kunnen doen dalen. Ik zou in dat verband pleiten voor een standstill. Als we de agressie al kunnen doen stoppen, dan ben ik heel happy. Daarna kunnen we denken aan de grote ommekeer.”

Ihsane Jarfi

Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (sp.a) in De Morgen: “Op de achtergrond speelt een mengeling van machogedrag, opvoeding en het vastzitten in een gesloten manier van denken.” Idrissi merkt wel op dat ook christelijke mensen holebi’s worden verstotten. Dat zag ze in de Verenigde Staten. Ze beschrijft ook de uitvaart van Ihsane Jarfi, die een begrafenisceremonie kreeg in de moskee. “Dat is echt een statement. Zijn vader is overigens een godsdienstleraar die van de strijd tegen homofobie bijna zijn levensmissie heeft gemaakt.”

Identiteit

“Het wijst ook op een veel diepere malaise, op een onbehagen dat gevoed wordt door frustratie, marginalisatie, (kans)armoede en discriminatie”, meent Catherine Vuylsteke van en in De Morgen. “Hier én daar is immers nergens. En aldus plooien sommigen terug op een oude maar veilige identitaire dwangbuis, op een Arabisch-islamitisch amalgaam van traditie en religie dat essentieel machistisch is en waarbinnen geen plaats is voor het individu. Als ze niemand zijn, dan toch een gerespecteerd lid van de moslimgemeenschap, de baas over hun zusjes, en superieur aan verderfelijke homo’s. Het water tussen hier en daar is bepaald diep. Dat geeft ook aan dat de strijd tegen homofobie zich inschrijft in een veel groter gevecht, voor individuele (en seksuele) vrijheid. Immers, niet alleen homoseksuele daden zijn strafbaar. Kijk naar artikel 490 van het Marokkaanse strafrecht, dat een gevangenisstraf van één maand tot één jaar voorziet voor elke seksuele daad tussen twee volwassenen die niet zijn gehuwd. Homofobie onder allochtone moslimjongeren aanpakken vergt bijgevolg een meersporige en zelfs geglobaliseerde strategie, waarvan onderwijs, inclusie en secularisme de hoekstenen zijn.”

Luchtbellenblazerij

Carim Bouzian verwacht werk van de imams maar is pessimistisch. “Sinds 2004 heb ik vooral veel luchtbellenblazerij ervaren. Zowel vanuit de politiek als vanuit de verenigingen. Ze beloofden om er iets aan te doen en sommige projecten zijn met goede bedoelingen gestart. Maar ze hadden geen enkel effect. Projecten waarbij homo’s een thee gaan drinken bij een Marokkaans feestje lossen het probleem nu eenmaal niet op. Ik hoop dat de moslims zich niet vergissen. Onverdraagzaamheid leidt tot onverdraagzaamheid. Het laatste wat ik wil is dat de holebi’s en de moslims elkaars vijanden worden en niet meer met elkaar willen discussiëren.”

Islamofobie geen oplossing

“Homofobie los je niet op door islamofoob te worden”, stelt Catherine Gouffau van Merhaba samen. “De feiten zijn de feiten. Maar als je iets aan homofobie wil doen, dan heeft het geen zin om gediscrimineerde groepen tegen elkaar op te zetten en te polariseren. We moeten juist alle discriminaties samen bestrijden en een genuanceerd verhaal brengen. De homofobie bij de moslimjongeren los je niet op door van de holebi’s islamofoben te maken. Wij zijn tegen provocatie, we willen aansluiten bij de leefwereld van de allochtone culturen waarvoor we werken. Sommigen noemen dat een omweg, maar de weg van de omweg is de kortste weg.”

Strijd tegen homofobie is strijd tegen stereotiepen

“We moeten de strijd tegen homofobie bij moslims koppelen aan de strijd tegen stereotiepe opvattingen over de relaties tussen mannen en vrouwen. Beide hangen samen”. Dat zegt Naima Charkaoui van het Minderhedenforum. “De feiten zijn wat ze zijn. De cijfers van professor Marc Hooghe tonen aan dat ons onderwijs nog onvoldoende methodieken heeft gevonden om homofobie bij moslimjongeren weg te werken door aan te sluiten bij hun leefwereld. In geen geval mogen we er een wij-zij verhaal van maken, geen verhaal van moslims tegen het Westen, want dat leidt tot niets. Gelukkig zijn niet alle moslims homofoob”.

Teleurgesteld in overheid en verenigingen

Aan die nuanceringen hebben Willy Vermeulen en echtgenoot Jean geen boodschap. Het koppel vertelt in Het Laatste Nieuws over verregaande pesterijen. Drie jaar geleden kregen ze buren van Marokkaanse origine. Er is een onderzoeksrechter aangesteld, de buurman is in verdenking gesteld wegens slagen, belaging en homohaat, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding is burgerlijke partij, maar in het leven van het koppel is er niets veranderd. “Intussen worden zijn kinderen opgevoed tot echte homohaters. Ze staan in de tuin te scanderen van ‘vuile homo, vuile homo'”, klinkt het. Vermeulen is teleurgesteld in de overheid en de LGBT-beweging. “De stad doet het af als een burenconflict. We voelen ons evenmin verdedigd door de klassieke holebikoepel. Daar regeert een mentaliteit om veeleer discriminatie van allochtonen aan te klagen dan homo’s te verdedigen. Ik zal de eerste zijn om discriminatie te bestrijden, maar dat kan toch niet betekenen dat we ons moeten laten stalken in ons eigen huis?”

Dit bericht werd geplaatst in Godsdienst, Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gemengde reacties bij onderzoek ‘Moslimjongeren mijden homo’s uit homofobie’

  1. cliff zegt:

    Ga maar eens kijken in de gaysauna’s, daar zitten ze ook hoor. Leven en laten leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s