Moslimjongeren mijden homo’s uit homofobie, religie ‘allesbepalend’, niet inkomen

Jongeren worden minder homofoob, behalve moslimjongeren. Prof. dr. Marc Hooghe volgt al enkele jaren dezelfde groep jongeren. Nu zijn ze tussen de 18 en 21 jaar. Vooral religie bepaalt de houding tegenover homoseksualiteit, vertelt Hooghe op Radio 1. Inkomensniveau speelt veel minder een rol

Homofobie daalt sterk, behalve bij moslimjongeren

De homofobie daalt sterk in België, behalve bij moslimjongeren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van professor Marc Hooghe van de KU Leuven. Dat staat vandaag in de Concentrakranten.

Hooghe onderzocht de evolutie van de homofobie bij 2.815 Belgische jongeren tussen 18 en 21 jaar tussen 2008 en 2011. In het buitenland werden soortgelijke onderzoeken gedaan. Hooghe meet de homofobie op deinternationaal erkende ‘schaal van Wright’, een schaal van nul (niet homofoob) tot drie (erg homofoob). Hij geeft punten op basis van een aantal stellingen die iedereen moet beantwoorden.

Op de stelling “Ik vermijd contact met homoseksuelen” antwoordt 21,8 procent van de moslims ‘ja’ (in 2008: 20 procent), zeven keer zoveel als de vrijzinnigen en vier keer zo veel als de katholieken. Op de stelling “Ik vind dat je een homoseksueel niet kan vertrouwen” zegt 11,7 procent van de moslims ‘ja’ (in 2008: 8,7 procent), vier keer zoveel als de vrijzinnigen en vijf keer zoveel als de katholieken.

Kloof wordt groter
De moslims -en dan vooral de jongens- zijn beduidend meer homofoob dan om het even welke andere bevolkingsgroep. Toch daalde ook bij moslims de homofobie tussen 2008 en 2011, maar slechts met 5,3 procent. Bij katholieken en vrijzinnigen daalde ze twee keer zoveel (ruim 11 procent).

Hooghe besluit dat de kloof tussen moslims en vrijzinnigen en katholieken nu nog groter is dan in 2008. Bekeken op lange termijn is de homofobie in onze buurlanden overal gedaald sinds 2002.

Dit bericht werd geplaatst in Godsdienst, Holebi, Media en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Moslimjongeren mijden homo’s uit homofobie, religie ‘allesbepalend’, niet inkomen

  1. Pingback: Gemengde reacties bij onderzoek ‘Moslimjongeren mijden homo’s uit homofobie’ | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s