Sensoa: Op vroege leeftijd seks hebben is niet noodzakelijk negatief

Op vroege leeftijd seks hebben is niet noodzakelijk negatief, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent met jongeren.

Persbericht: Op vroege leeftijd seks hebben is niet noodzakelijk negatief

Een onderzoek van Sensoa en de Universiteit Gent onder 24 jongeren die op vroege leeftijd seks hadden, toont aan dat geslachtsgemeenschap op jonge leeftijd niet noodzakelijk een negatieve ervaring is. Jongeren die vroeg starten met seks, worden vaak als een risico- of probleemgroep beschouwd. Zij zouden nog niet klaar zijn om de juiste keuzes te maken, met het risico op spijt over hun eerste keer nadien. Het Belgische SAFE II-onderzoek wou nagaan of deze problematisering terecht is. Sommige ervaringen blijken positief, andere negatief, nog andere eerder neutraal. Niet zozeer de leeftijd waarop de eerste keer plaatsvindt is bepalend om het als iets positief te ervaren, maar de mate waarin de jongere in staat is om de juiste omstandigheden hiervoor te creëren. Vooral de relationele context blijkt belangrijk. Voor jongeren is het dus belangrijk om op tijd voldoende informatie te krijgen. Deze moet ook gaan over de relationele aspecten van seksualiteit, verliefdheid, seksuele besluitvorming en de vraag wanneer je klaar bent voor seks.

Een onderzoek over en door jongeren

Jongeren die vroeg geslachtsgemeenschap hebben, worden vaak als een risicogroep of probleemgroep beschouwd. Zij zouden nog niet klaar zijn om de juiste keuzes te maken, met het risico op spijt over hun eerste keer nadien. Dit onderzoek wilde nagaan hoe het in feite zit met deze vroege starters, hoe zij hun eerste keer hebben beleefd, en wat deze beleving heeft beïnvloed. Daarvoor werden van 24 jongeren diepte-interviews afgenomen die de eerste keer geslachtsgemeenschap hadden op 14 jaar of jonger. De gevolgde methode maakt de resultaten relevant ook al werden maar 24 jongeren geïnterviewd. Ongeveer 20% van de Vlaamse jongeren heeft geslachtsgemeenschap gehad op hun veertiende of jonger. De gemiddelde leeftijd waarop Vlaamse jongeren voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben ligt tussen 16 en 17 jaar. Tegen hun 18 hebben ongeveer de helft van de Vlaamse jongeren al geslachtsgemeenschap gehad.

Het onderzoek gaat niet alleen over jongeren, het werd ook gedeeltelijk uitgevoerd door jongeren. Zo waren de interviewers allen studenten psychologie en kwam er verschillende keren een adviescomité van jongeren samen, om de resultaten van het onderzoek mee te helpen interpreteren.

Resultaten: Leeftijd is niet de belangrijkste factor

Het onderzoek toont dat geslachtsgemeenschap op jonge leeftijd niet noodzakelijk een negatieve ervaring is. Voor een aantal van de bevraagde jongeren was de eerste keer een positieve ervaring zonder spijt nadien. Het is niet zozeer de leeftijd waarop de eerste keer plaatsvindt, maar de mate waarin de jongere in staat is om de juiste omstandigheden hiervoor te creëren, die bepalend is voor het positieve karakter. Sommige jongeren kunnen al heel vroeg een doordacht besluit nemen om seks te hebben. Deze jongeren hebben er op voorhand goed over nagedacht, hebben voor zichzelf duidelijke redenen om voor het eerst seks te hebben en konden hun beslissing nemen zonder enige vorm van druk. Maar, ook een aantal jongeren bleek helemaal nog niet klaar voor hun eerste keer, en beschikte nog niet over deze vaardigheden. Voor deze jongeren was de eerste keer een slechtere ervaring en zij hadden er nadien ook spijt over.

Relaties als essentieel element

Jongeren die een relatie hadden met hun eerste partner, zijn meer tevreden over hun eerste keer. Zij hebben er nadien ook minder spijt over dan jongeren die hun eerste keer hebben beleefd met iemand waar ze geen relatie mee hadden (een ‘one night stand’ dus). Het hebben van een relatie kan de jongere dus beschermen tegen spijt achteraf. Maar daarbij is het belangrijk dat de relatie aan een aantal voorwaarden voldoet. In een relatie kan ook druk en manipulatie voorkomen, waarmee jongeren niet altijd goed kunnen omgaan. Een aantal van de bevraagde jongeren gaf aan dat ze nadien spijt hadden over hun eerste keer omdat ze zich onder druk gezet voelden door hun partner of omdat ze – achteraf bekeken – het een slechte relatie vonden. Het adviescomité van jongeren vindt het hebben van een erg serieuze relatie op jonge leeftijd niet altijd een goed idee. De jongere zou volgens hen daardoor het risico lopen om te vervreemden van zijn of haar leeftijdsgenoten.

Conclusie: van seksuele voorlichting naar relationele en seksuele vorming

De bevraagde jongeren klagen aan dat de seksuele voorlichting te laat kwam voor hen en te zeer beperkt was tot de biologische aspecten ervan. Voor jongeren is het niet alleen belangrijk om op tijd voldoende informatie te krijgen, maar deze informatie moet ook gaan over de relationele aspecten van seksualiteit, verliefdheid, seksuele besluitvorming en de vraag wanneer je klaar bent voor seks. Het adviescomité beaamt dit. Zij stellen dat klaar zijn voor seks iets heel anders is dan klaar zijn voor het krijgen van voorlichting en dat seksuele voorlichting bijgevolg op jonge leeftijd kan starten. Onderzoek toont trouwens aan dat relationele en seksuele vorming op jonge leeftijd niet tot vroege seksuele contacten leidt, integendeel zelfs.

Sensoa is steeds pleitbezorger geweest van een gedegen relationele en seksuele vorming (RSV). Vorige week bracht Sensoa nog de stakeholders in RSV in Vlaanderen bij elkaar om na te denken over de prioriteiten voor de komende jaren en het onderzoeken van samenwerkingsmogelijkheden.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s