Politici van alle kleuren tekenen Regenboogbeleid.be

Rode, blauwe, oranje, geelzwarte en groene politici onderschrijven regenboogbeleid
Tijdens de voorstelling van een pakket maatregelen voor een uitgebouwd holebi- en transgenderbeleid, of regenboogbeleid, toonden politici van diverse politieke partijen zich meer dan solidair met deze holebi- en transgendergemeenschap. Op 14 oktober zijn het gemeenteraadsverkiezingen.

Persbericht: Rode, blauwe, oranje, geelzwarte en groene politici onderschrijven regenboogbeleid

Rode, blauwe, oranje, geelzwarte en groene politici onderschrijven regenboogbeleid
Tijdens de voorstelling van een pakket maatregelen voor een uitgebouwd holebi- en transgenderbeleid, of regenboogbeleid, toonden politici van diverse politieke partijen zich meer dan solidair met deze holebi- en transgendergemeenschap. Zij, waaronder Gentse schepen van Gelijke Kansen Guy Reynebeau (sp.a Gent), Mathias De Clercq (Open VLD Gent), Helga Stevens (N-VA Gent), Miguel Lyssens-Danneboom (Groen Gent), Danny Smessaert (CD&V Eeklo), Elke Decruyenaere (Groen Gent) en Jan Roegiers (sp.a Gent) schreven als eersten hun naam onder de beleidswensen.

“Het zijn geen onmogelijke eisen”, verklaart initiatiefnemer Yves Aerts van holebi- en transgenderkoepel çavaria, “We verwachten wel dat politici zich eens verklaren met vijf minimale punten. Ze kosten niks, behalve een kleine moeite, maar tonen dat je als politicus of politica oog hebt voor onze doelgroep.”

Tips en thema’s
De tips en thema’s waaruit het regenboogbeleid is samengesteld, zijn na te lezen in eenbrochure en een website regenboogbeleid.be die de koepel met de steun van Gelijke Kansen Vlaanderen opmaakte. De geëngageerde politicus vindt er tips over het ontsluiten van holebi- en transgenderboeken in de bibliotheken, het tonen van steun door het uithangen van de regenboogvlag, het bekendmaken van meldpunten voor discriminatie of persoonlijke hulp, o.a. via de holebifoon, het openstaan voor transgenders en zo verder. Deze tips, aangevuld met andere thema’s over o.a. sport, cultuur, toerisme, blijven niet abstract, maar worden steeds aangevuld met best practices. Over het beleidsplan van het Geetbeetse OCMW bijvoorbeeld dat het expliciet over discriminatie van holebi’s had, of de campagne ‘Homofobie? Geen bal aan!’ van de stad Mechelen met haar twee voetbalploegen.

Maak het concreet
“In Gent steunen we dit beleid uiteraard,” zei burgemeester Daniel Termont, “We waren de eerste stad in België waar een homohuwelijk werd voltrokken, het eerste waar we een meldpunt discriminatie hebben opgezet en het eerste waar een roze huis werd opgericht. We volgen dus al heel wat punten uit deze brochure, maar zullen er nog veel inspiratie uit putten.”
“Wij willen niet alleen de vijf minimale punten waarmaken”, beloofde schepen Reynebeau vervolgens, “we gaan verder!”, die erop drukte dat je als politicus niet alleen grote principes moet onderschrijven, maar die ook concreet moet maken, en dat je geen moeilijke situaties uit de weg mag gaan.
Daarna zette hij als eerste zijn naam op de website, waarna ook alle overige politici.

En nu de anderen
“De kop is eraf!”, zei mede-initiatiefneemster Deborah Lambillotte van het Gentse holebi- en transgenderhuis Casa Rosa, “Dat politici van de belangrijkste Vlaamse partijen vandaag broederlijk hun naam onder deze belofte willen zetten, steekt ons een hart onder de riem. Nu is het aan de overige politici. We hopen dat zo veel mogelijk Vlaamse kandidaten voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen deze beloftes zullen onderschrijven.”
“Meer nog,” vult Yves Aerts aan, “we hopen dat ze die beloftes na de verkiezingen ook daadwerkelijk zullen waarmaken!”
De aanwezige politici verzekerden alvast dat dit het geval zal zijn. De bal ligt nu in het kamp van de overige kandidaten.

Tekenen
Het onderschrijven van deze holebi- en transgenderwensen kan op Regenboogbeleid.be, de site die vandaag werd gelanceerd. Op deze site vind je ook de tips en thema’s en de pdf-versie van de brochure, maar wie ze liever op papier naleest, kan de brochure ‘Een lokaal holebi- en trnasgenderbeleid: Maak er werk van!’ gratis bekomen bij çavaria.

Deze campagne kwam tot stand met de steun van de minister van Gelijke Kansen.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s