Brussel maakt lawaai tegen haatmisdaad

Woensdagmiddag heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest duizend ballonnen tegen seksisme, racisme & homo-,lesbo- en transfobie doen ontploffen. De ontploffing is het startschot van een grote sensibiliseringscampagne tegen haatmisdrijven.

Persbericht: Brusselaars laten samen van zich horen tegen haatmisdrijven

Het Europa-kruispunt voor het Brussels Centraal station werd vandaag opgeschrikt door een luide knal. Brusselaars doorprikten onder leiding van Bruno De Lille, staatssecretaris voor Gelijke Kansen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gezamenlijk 1000 ballonnen tegen seksisme, racisme & homo-,lesbo- en transfobie. De ontploffing is het startschot van een grote sensibiliseringscampagne tegen haatmisdrijven.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het dichtstbevolkte & meest diverse Gewest van België. Vele Brusselaars voelen zich aangetrokken door deze bonte mengeling van culturen, talen, gemeenschappen en opinies. Spijtig genoeg vormt deze rijke smeltkroes echter ook soms de basis van conflicten, onbegrip en zelfs misdrijven. Haatmisdrijven tegen individu’s omwille van hun afkomst, geaardheid of geslacht.

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille voert actie tegen haatmisdrijven met een controversiële campagne die geen blad voor de mond neemt. “We kunnen de situatie niet langer aanvaarden zoals ze is. Het is niet meer 5 voor 12, maar 5 over 12.”, aldus de staatssecretaris.

De “Meld Geweld”-campagne sensibiliseert Brusselaars via verschillende kanalen. In het straatbeeld zijn affiches te zien waarop kinderen de volgende vragen stellen: “Zal je me later in elkaar laten slaan omdat ik homo ben?”, “Zal je me later voor makak laten uitschelden?” en “Zal je me later laten uitschelden voor vuile hoer?”. Al te vaak hebben slachtoffers van (verbaal of fysiek) geweld het gevoel dat niemand hen te hulp schiet. Er zijn mensen in de buurt maar niemand belt de politie, niemand noteert de nummerplaat, niemand zegt dat hij getuige was. Maar als we geweld de wereld willen uitbannen, moet iedereen in actie komen.

Vandaar dat er ook de website meldgeweld.be lanceren met meer informatie, tips en de juiste kanalen over wat men kan doen in geval van geweld (slachtoffer of getuige).

De fluitjes die uitgedeeld worden staan symbool voor het feit dat iedereen van zich kan laten horen, dat iedereen zich kan verzetten tegen de sfeer van geweld in Brussel. “Een fluittoon trekt onmiddellijk de aandacht van omstanders en is dus een ideale manier om geweld te melden. In deze campagne staat actie van zowel slachtoffers als getuigen centraal. Door actie te ondernemen en geweld te melden, draagt elke burger zijn steentje bij tot een verdraagzamer Brussel. En daar tekenen we voor.”, aldus de staatssecretaris.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s