Yanaïka Skrzyszkowiak en Sophie Schoeffaerts (her)openen New Exquisa aan Leopoldplein, Hasselt

Yanaïka Skrzyszkowiak opende gisteren New Exquisa aan het Leopoldplein in Hasselt. Ze heeft ook nieuwe vriendin: Sophie Schoeffaerts. Zij neemt de bar voor haar rekening. Schoeffaerts liet zelfs Yanaïka’s naam op haar arm tatoeëren.

“New Exquisa helemaal mijn goesting”, Dimitri Meus, Het Laatste Nieuws, 01.06.2012

Yanaïka Skrzyszkowiak straalt weer. Bij de opening van het vernieuwde Exquisa aan het Leopoldplein gisteren vielen er zichtbaar maanden van zorgen van de schouders van de ‘Lady Chef Of The Year 2011’. “Dit restaurant is dan ook helemaal mijn goesting”, lacht ze.

Het moet haast op de uitnodiging hebben gestaan: ‘Dress code: een glimlach’. Bij de opening van het vernieuwde Exquisa – voluit New Exquisa, voor wie ernaar op zoek gaat in de Gouden Gids – zijn er dan ook niets dan lachende mensen te zien. Na maanden van onzekerheid en slecht nieuws geloofden velen er dan ook niet meer in dat het restaurant van Yanaïka Skrzyszkowiak ooit nog de deuren zou openen. Het zat de jonge chef dan ook niet mee. Er was de relatiebreuk, de problemen met de bouwvergunning en het uiteindelijke faillissement van haar eerste zaak. Om bezig te blijven, ging Yanaïka uiteindelijk dan maar een handje toesteken in een piercingshop in Galerij De Ware Vrienden. “Al werd ik de laatste maanden wel flink gek van al dat thuiszitten”, zuchtte ze toen. “Op de duur liep ik echt tegen de muren op. Een baantje zoeken in een ander restaurant? Neen, dan wacht ik liever tot mijn zaak weer opent.”

Kleinschalige aanpak

Drie maanden verder was het gisteren dan eindelijk zo ver. Samen met vriendin Sophie en zakenpartner Petra toonde de ‘Lady Chef Of The Year 2011′ trots haar nieuwe habitat. “We hebben bewust gekozen voor een strakke en moderne aankleding”, zegt Yanaïka. “Het is natuurlijk een grote stijlbreuk met het oude pand in de Melderstraat. Daar was het allemaal wat meer industrieel, al konden we ook moeilijk anders met dat gebouw. Hier waren we vrij om er echt ons eigen ding van te maken.” Dat de zaak kleiner is, mag niet deren. “We hebben 22 zitplaatsen en dat is echt wel het maximum als ik alleen de keuken wil blijven doen. Meer zou niet te doen zijn.” Die kleinschalige aanpak uit zich ook in de kaart, met telkens vier hoofdgerechten voor vlees of vis. Daarmee verdween ook echter de focus op aardappelen, al kon de zaak zich daar sowieso niet meer mee onderscheiden met de komst van enkele nieuwe aardappelrestaurants in de binnenstad. Voor wie bang is dat de geschiedenis zich zou herhalen en dat de constante samenwerking tussen Yanaïka en haar nieuwe partner hun tol zou eisen, die heeft alvast niets te vrezen. Sophie ziet het alvast helemaal zitten. “We hebben samen deze verbouwingswerken doorstaan. Dat was ook van ’s morgens tot ’s avonds in deze ruimte bij elkaar zijn en dat gaf nooit problemen. Neen, dit komt wel goed”, lacht ze.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Horeca, Media en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s