Vlaams Gelijke Kansen-minister Pascal Smet laat motivatie voor gender- en gaybashing onderzoeken

Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Pascal Smet (sp.a) laat de beweegredenen van gaybashers en daders van gendergebonden geweld onderzoeken. Dat laat de minister weten in een persbericht.

Persbericht: Pascal Smet laat beweegredenen van gaybashings en gendergebonden geweld onderzoeken.

Gendergebonden geweld en seksuele intimidatie zijn sterk bepaald door genderverwachtingen. Wie niet voldoet aan deze – vaak stereotiepe – verwachtingen, kan het slachtoffer worden van agressie. Om effectief op te treden, wil minister van Gelijke Kansen Pascal Smet meer weten over alle vormen van gendergebonden geweld, zowel tegen vrouwen als tegen mannen. Vandaag geeft hij het startschot voor een onderzoek naar de onderliggende oorzaken van gendergebonden geweld.

Hate crimes en geweld tegen holebi’s zijn erg actuele thema’s. Het overlijden van Ishane Jarfi in Luik zorgde voor een pijnlijke primeur in België: het eerste (officiële erkende) overlijden van een persoon ten gevolge van homohaat. Hoewel dit laatste nog geen juridische bekrachtiging heeft gekregen, is er wel degelijk een publieke perceptie dat gaybashings vaak voorkomen en vooral in steden zoals Brussel en – in mindere mate – Antwerpen. Maar niet alleen holebi’s zijn slachtoffers van hate crimes en geweld. Ook vele heterovrouwen geven aan dat zij vandaag vaker geconfronteerd worden met verbale beledigingen en geweld. Zo werd onlangs in Brussel de Hollaback-beweging opgericht. Deze beweging gaat de strijd aan tegen seksuele intimidatie. Net zoals bij gaybashing lijken ook heterovrouwen niet snel bereid om klacht in te dienen. Initiatieven zoals Hollaback bewijzen nochtans hoe deze problematiek “leeft”.

“Ik wil een beter inzicht krijgen in alle vormen van gendergebonden geweld, zowel in Brussel als daarbuiten, zowel tegen vrouwen als tegen mannen. Zo kan er effectief opgetreden worden”, zegt Pascal Smet. Zowel vrouwen (kortgerokt of niet), als transgenderpersonen, als holebi’s zijn potentiële slachtoffers van dit soort geweld. “Ik beschouw gaybashing, gendergebonden geweld en seksuele intimidatie als uitingen van dezelfde ‘kwaal’.”

Met projecten in het onderwijs en een waaier aan ‘Genderklik-acties’ (genderklik.be) stimuleert Pascal Smet reeds een holebivriendelijk en genderbewust klimaat. “Als mensen zich bewust worden van de stereotypen, verwachtingen en mechanismen rond vrouwelijkheid en mannelijkheid of rond seksuele geaardheid maken ze automatisch de ‘klik’ om ongelijkheden en discriminatie weg te werken”. Daarnaast initieerde hij al eerder 2 uitgebreide studies via het Steunpunt Gelijkekansenbeleid: de UGent onderzoekt geweld tegen holebi’s (eerste resultaten tegen eind 2012) en de Universiteit Antwerpen onderzoekt het geweld tegen transgender personen (eindrapport tegen zomer 2013).

Vandaag vraagt Pascal Smet het Steunpunt Gelijkekansenbeleid om met nog vrije middelen een complementair onderzoek op te starten naar de problematiek van gaybashing en ander gendergebonden geweld in Brussel. Het wordt een onderzoek met een nieuwe participatieve methode. “Ik wil beter inzicht krijgen in de beweegredenen van de daders. Een onderzoeker zal daarom gedurende ongeveer één jaar participeren in de Brusselse centrumwijk waar zich gewelddelicten afspelen. Hij of zij zal verschillende overlegmomenten met buurtbewoners en de holebigemeenschap organiseren en contact zoeken met lokale gemeenschappen waar zich conflicten afspelen”.

Er staat ook een overleg in de steigers met onder andere de kabinetten van de federale minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet en de Brusselse staatssecretaris van Gelijke kansen Bruno De Lille. Zo wordt bekeken hoe de krachten het best kunnen gebundeld worden.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s