48 (of meer) Vlaamse gemeenten hijsen regenboogvlag op IDAHO


Vandaag is het niet alleen Hemelvaart maar ook de Internationale Dag Tegen Homofobie (IDAHO). Tal van Vlaamse gemeenten hijsen vandaag de regenboogvlag.

Persbericht: Vlaamse gemeenten hijsen de regenboogvlag

Steeds meer gemeentes hangen in de weken rond de Pride en IDAHO – de internationale dag tegen homo- en transfoob geweld – de regenboogvlag uit. Ze tonen daarmee hun solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap en beklemtonen zo dat ze deze minderheid in hun beleid een plaats willen geven.

Plaats in het beleid
“In een jaar waar er gemeenteraadsverkiezingen zijn, lijkt ons dat geen loze symbolische daad”, zegt Yves Aerts van de holebi- en transgenderkoepel çavaria. “Er wordt bij onze thema’s vaak uitgekeken naar federale of Vlaamse initiatieven, maar die moeten waar gemaakt worden in de gemeenten zelf.”
Net op het gemeentelijk niveau komen holebi’s en transgenders meest in contact met politici, met administratie, met politie, met het onderwijs. De houding van het gemeentepersoneel bepaalt dan ook vaak of een holebi of transgender zich er thuis kan voelen of niet.
“Denk maar aan de houding van de schepen bij het huwen van twee mannen, de inclusieve aandacht van de leerkracht in de gemeenteschool met moedertjesdag, de manier waarop de loketbediende van de burgerlijke stand de transgender aanspreekt die om zijn nieuwe identiteitskaart komt. Het gaat over die oudere lesbische vrouw die in de verzorgingsinstelling moet kunnen vertellen dat ze haar overleden partner mist. Het gaat over de transman die in de lokale bibliotheek om info komt vragen. Het gaat over de jongere die zijn coming-out wil doen in de sportclub, maar dat niet durft. Voor hen kunnen de lokale overheden een ondersteunend beleidskader bieden.”

Zeker 48 gemeenten bekennen kleur
Çavaria vroeg de voorbije dagen aan de Vlaamse gemeenten om kleur te bekennen, door de regenboogvlag, al jarenlang het symbool voor de holebi- en transgendergemeenschap uit te hangen. Dit leverde bijgevoegde kaart op. Is deze kaart exhaustief? Wellicht niet. “We gaan ervan uit dat er nog heel wat gemeenten zijn die hun steun niet aan ons kenbaar hebben gemaakt. We nodigen hen uit dat alsnog te doen, zodat we de kaart op onze website Zizo-online.be kunnen bijwerken.”

Later dit jaar brengt çavaria ook een brochure uit voor gemeentemandatarissen met tips voor een holebi- en transvriendelijker beleid.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s