Strijd tegen homofoob geweld: de concrete maatregelen

Çavaria en Wel Jong Niet Hetero vertellen wat de regering van plan is tegen homofoob geweld.

Persbericht: Çavaria en Wel Jong Niet Hetero tellen af naar actieplan homo- en transfoob geweld

Over zes maanden zal het er zijn, beloofden premier Elio Di Rupo en de federale ministers Joëlle Milquet en Annemie Turtelboom donderdagavond op het overleg over homo- en transfoob geweld. ‘Het’ gaat dan over het actieplan tegen homo- en transfobie, dat deel zal uitmaken van een groter plan tegen discriminatie. Bij de bekendmaking drukte de premier erop dat het hen wel degelijk menens is, en dat de wil van de regering om dit aan te pakken, bijzonder groot is.

“Uiteraard stellen we dat zeer op prijs”, zegt Yves Aerts van holebi- en transgenderkoepel çavaria, die 10 november al met stift in zijn agenda aankruist. “Maar ook de andere beloofde actiepunten kunnen we wel smaken”, voegt hij eraan toe. “Op dit overleg werden we op meer getrakteerd dan de gebruikelijke vage beloftes.”

Een waslijst vol actiepunten
Het overleg was door Di Rupo zelf bijeengeroepen na een initiatief van sp.a-parlementslid Jan Roegiers, dat na de homofobe moord op Ihsane Jarfi meer dan hoogdringend was geworden.
Thierry Delaval, voorzitter van Arc-en-Ciel Wallonie accentueerde dat er na tien jaar iets gewijzigd moet worden aan de antidiscriminatiewetten. Jan Roegiers herhaalde de drie eisen van zijn petitie (aanpak van het geweld, een preventieve aanpak via onderwijs en responsabilisering van religieuze leiders) die door meer dan 10.000 mensen werd ondertekend. Yves Aerts wees op de drie pijlers in aanpak (repressie, preventie en wetgeving) en Michiel Vanackere (WJNH) wees de heer en mevrouwen ministers op de impact en realiteit van homo- en transfobie. De ministers dienden van antwoord met een hele waslijst, waarin zowel wetsaanpassingen, preventie- en sensibiliseringscampagnes, de Rainbow Cops als wilde ideeën i.v.m. de nationale feestdag aan bod kwamen.

“Als ik er de vijf belangrijkste actiepunten mag uitpikken,” zegt Yves Aerts, “dan kies ik voor het actieplan, de omzendbrief, de strafverzwaring, de refertepersonen en de ratificatie van de Yogyakarta-principes.”

Het actieplan | Aan dit plan werken minister van Gelijke Kansen en Binnenlandse Zaken Milquet en minister van Justitie Turtelboom nauw samen. “Het lijkt ons een combinatie van repressieve maatregelen te worden, gekoppeld aan preventie en wetswijziging, net als in ons voorstel”, merkt Yves op. “We hoopten dat ook de gemeenschappen zouden aangesproken worden en dat leek bevestigd te worden in woorden door Joëlle Milquet.” Er werd immers hardop gedacht over het aanspreken van geestelijke leiders. “Het is belangrijk dit open te trekken naar bijvoorbeeld onderwijs, welzijn en cultuur; dan moeten we aankloppen bij die gemeenschappen” vult Michiel aan.

De omzendbrief | Beide ministeries werken ook, in samenwerking met de magistratuur, aan een omzendbrief. Die moet de drempels voor het melden verlagen en de verwerking ervan verbeteren. Minister Turtelboom wees erop dat het aantal meldingen niet alleen omhoog moet, maar dat ook de kwaliteit van de klachtmelding moet verbeteren. De dossiers zijn niet ‘stevig’ genoeg, zo blijkt, en worden daarom al te vaak geseponeerd. De omzendbrief zou criteria bevatten voor die meldingen, waardoor ze meer kans op verwerking zouden maken.
Bovendien zou in de omzendbrief nog eens worden gewezen op de deontologische code van agenten en de levenslange vorming. Op die manier zouden onbehouwen reacties op holebi’s of transgenders tot het verleden moeten behoren.
“De minister wil de drempels verlagen”, zegt Michiel Vanackere, “maar ze roept ook op om onze eigen drempels te overwinnen. Als we slachtoffer worden van homo- of transfoob geweld, dan moeten we klacht indienen.”

De strafverzwaring | “De straf voor doodslag is beduidend lager dan die voor moord”, legt Yves Aerts uit, “maar de nieuwe wet die Annemie Turtelboom voorstelt, zal ervoor zorgen dat doodslag met homo- of transfoob motief, of een ander discriminerend motief, toch even zwaar wordt bestraft.”

De refertepersoon | Nadat deze week bekend werd dat bij de parketten procureur-generaal Christian De Valkeneer voor een betere opvolging van de homofobiezaken zal moeten zorgen, legde Joëlle Milquet ook plannen op tafel voor een gelijkaardige refertepersoon bij de federale politie, verantwoordelijk voor de strijd tegen homo- en transfobie. Misschien zou dit ook kunnen worden opgezet voor de lokale politiekorpsen, of toch minstens per gerechtelijk arrondissement. De lokale verantwoordelijke zou dan toezien op een goede aanpak en opvolging van discriminatiedossiers.

Yogyakarta-principes | “Annemie Turtelboom had moeite met het uitspreken van de naam”, vertelt Michiel Vanackere, “maar niet met de principes zelf. Ze wil er werk van maken om die principes, die de rechten van de mens vertalen naar rechten van holebi’s en transgenders, te ratificeren. Daarvoor moet wel nog overlegd worden met andere collega’s, want ook welzijn en gezondheidszorg worden hierdoor geraakt.”

In samenwerking met de koepels
“Geen woord viel meer dan het woord ‘samenwerking'”, zegt Yves verheugd. “Ze willen ons in het uitwerken van deze plannen betrekken, samen met het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding en het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Dit geeft ons de kans om de inhoud hiervan mee te kleuren met onze ervaringen en inzichten.” “En ook om er de vaart in te houden”, voegt Michiel eraan toe.
“We hebben de indruk dat hier vandaag een belangrijk startschot is gegeven”, vertellen beide woordvoerders na afloop van de vergadering, “en we hopen nu dat alle betrokkenen blijven lopen tot we aan de finish zijn.” Het leek de excellenties wel menens, want Joëlle Milquet vroeg om volgende maand al opnieuw samen te zitten om de vorderingen te bespreken.
“En dat moet ook”, zegt Yves, “want die zes maanden zullen snel voorbij zijn.” “We tellen al af”, vult Michiel aan.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Liège, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Strijd tegen homofoob geweld: de concrete maatregelen

  1. Pingback: Man zwaargewond na homofobe caféruzie in Aalst | Lacquemant

  2. Pingback: Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s