Holebi-jongeren en gaybashing: “Inside is safe, outside is brave!”

Wel Jong Niet Hetero wijst tijdens de Belgian Pride op de nefaste gevolgen van homofoob geweld

Persbericht: Wel Jong Niet Hetero maakt tijdens Belgian Pride zelf de Brusselse straten onveilig met ‘Inside is safe, outside is brave!’

Zaterdag 12 mei is het moment voor holebi’s, transgenders en hun vrienden om op straat te komen tijdens de Belgian Pride. De pride staat voor feest, diversiteit, solidariteit en jezelf zijn. Wel Jong Niet Hetero zet dit jaar extra in op die laatste twee want net door jezelf te zijn is solidariteit soms ver te zoeken. Ons ‘gelijk’ werd spijtig genoeg nogmaals bevestigd. Deze keer met de eerste (officiële) homofobe moord in ons land op Ihsane Jarfi. Tolerantie stagneert. Ja, het is makkelijker om uit de kast te komen dan 20 jaar geleden, maar makkelijker dan 5 jaar terug? Niet overtuigd!

Holebi’s mogen vandaag de dag trouwen en kinderen adopteren. Volgens sommigen is dat meer dan voldoende. “Niet dus!” zegt Michiel Vanackere (Wel Jong Niet Hetero), “het is niet omdat er enkele wetten zijn ingevoerd dat dit leidt tot een mentaliteitsverandering binnen onze samenleving. Er is nog steeds een probleem!”. De realiteit toont dat het coming out proces voor heel wat jongeren nog steeds moeilijk is. Velen pretenderen geen enkel probleem te hebben met holebi’s maar toch wachten jongeren vaak jaren om uit die kast te komen. “Er is nog steeds een hoge drempel. De langdurigheid en emotionaliteit van het coming out proces wordt veel te vaak onderschat!” vult Michiel aan, “Dat holebi’s zich veiliger voelen in de kast is heel begrijpelijk! Een omgeving waar (uit)lacherig of in een taboesfeer wordt omgegaan met het onderwerp is geen uitzondering. Dat nodigt niet uit om zich te ‘outen’.”

Gevolgen gaybashing worden onderschat!

Intolerantie is aanwezig; kijk maar naar het geweld op straat. De commotie vanuit media, politiek … rond gaybashing was het laatste anderhalf jaar terecht zeer groot. Reactie kwam ook van holebi’s zelf door opnieuw zo onzichtbaar mogelijk in het straatbeeld te verschijnen. “Begrijpelijk,” zegt Michiel, “Hand in hand over straat lopen, elkaar een kus geven of er iets te ‘janetterig’ uitzien is een risico geworden. Een risico op fysiek en/of verbaal geweld”. “Je moet zo’n opmerkingen als in de kast zijnde holebi maar eens opvangen. Het maakt een al moeilijk proces alleen nog maar moeilijker,” concludeert hij.

‘Inside is safe, outside is brave!’

Wel Jong Niet Hetero kiest voor de slogan ‘Inside is safe, outside is brave!’ Je speelt op safe als je je coming out nog niet deed en het is best wel moedig als je dit wel doet. Hoe dan ook, beide keuzes verdienen respect en begrip! De Belgian Pride is het moment bij uitstek om zichtbaarheid te promoten en te tonen aan jongeren dat het dik oké is om holebi of trangender te zijn. “Wij stellen dan ook voor dat holebi’s gewoon uit de kast komen en de homofoben erin kruipen!” sluit Michiel af.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s