Zangers tegen homofobie: “haat geef je geen podium”, herdenking Ihsane Jarfi op zondag 13 mei

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding organiseert een moment van oorverdovend lawaai tegen homofobie. Het CGKR roept iedereen naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie (IDAHO) op 17 mei op om het “uit te schreeuwen tegen homofobie.”

“Als Beenie Man zingt over ‘Hang chi chi gal wid a long piece of rope’ (Hang lesbiennes op aan een lang koord) en Sizzla rapt op ‘Fire fi di man dem weh go ride man behind (burn the men who have sex with men from behind) hebben ze dan nog hun plaats op de concertagenda? Is de artistieke vrijheid een vrijgeleide voor alle uitspraken? Vanaf wanneer vormen dergelijke uitspraken een inbreuk op de wet?”, zo vraagt het Centrum zich af. En het antwoord is: ja.

Een vijftiental artiesten en groepen neemt deel aan een videoclip Haat geef je geen podium. Onder hen Stijn, Buscemi, 4T4 van ’t Hof van Commerce, Geike (ex-Hooverphonic), AKS, Surfing Leons, Noa Moon, Waxdolls, Daddy K, Joshua, Malibu Stacy en Uman De clip wordt vanaf 17 mei verspreid onder festivals en concertzalen.

Actie door concertorganisatoren

Verschillende concertorganisatoren houden een actie om en rond de Regenboogweek en IDAHO. Op 10 mei: minuut oordovend lawaai net voor het concert van De Puta Madre in de Brusselse AB. Op 13 mei: schreeuwmoment net voor het Democrazy-concert in de Gentse Vooruit. Ook de Ferme du Biéreau in Louvain-La-Neuve en Le Forum in Luik laten van zich horen, net als enkele zomerfestivals. Tijdens de Belgian Pride op 12 mei is er ook een lawaaimoment voorzien.

Stilte en geschreeuw in Luik

Van heel andere orde is de minuut stilte in Luik op zondag 13 mei. Op de Place Saint-Lambert, om de hoek van de Open Bar, zal Ihsane Jarfi worden herdacht. Eerst met een minuut stilte, gevolgd door het loeien van een sirene en een lange gil van de deelnemers. Er zijn geen toespraken of een mars voorzien.

Geschreeuw tegen homo- en transfoob in plaats van stilte werd al in 2011 gebruikt tijdens de Antwerp Pride. Ook bij het protest tegen de antiholebiwet in Sint-Petersburg werd er geschreeuwd.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Liège, Media, Muziek, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zangers tegen homofobie: “haat geef je geen podium”, herdenking Ihsane Jarfi op zondag 13 mei

  1. Pingback: Video Haat geef je geen podium, tegen homofobie | Lacquemant

  2. Pingback: 300 à 400 herdenken Ihsane Jarfi in Luik | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s