Parket Luik vermoedt homofobie in moord op Ihsane Jarfi, premier Di Rupo organiseert overleg met holebi’s

Het parket van Luik vermoedt nu ook dat homohaat de motor was bij de moord op Ihsane Jarfi. De Luikenaar is ondertussen begraven. Premier Elio Di Rupo heeft holebiorganisaties uitgenodigd voor overleg.

Ook Luiks parket vermoedt homohaat, Mark Eeckhaut, 05.05.2012

De vier jonge mannen die Ihsane Jarfi (32) dood sloegen, gingen zo extreem tekeer omdat hun slachtoffer homo was. Dat vermoedt ook de Luikse onderzoeksrechter.

De vier verdachten van de doodslag op Ihsane Jarfi (32) zijn sinds gisteren officieel aangehouden op verdenking van doodslag uit homohaat. Ze zijn ook in verdenking gesteld voor diefstal met geweld in bende, willekeurige opsluiting, doodslag, onmenselijke en onwaardige behandeling en daden gepleegd uit haat voor de seksuele geaardheid van het slachtoffer.

Onderzoeksrechter Pascale Gossens is van mening dat er aanwijzingen zijn dat de vier minstens gedeeltelijk handelden uit homohaat toen ze Jarfi doodsloegen. De vier mannen uit Luik – de Turk Mutlu K. en de drie Belgen Jeremy W., Jonathan L. en Eric P. – riskeren door die kwalificatie twee jaar extra straf als ze voor het hof van assisen verschijnen.

De vier hadden de avond van de feiten – 21 op 22 april – de verjaardag gevierd van de moeder van één van de vier. Ze hadden alle vier veel gedronken en ook drugs gebruikt. Toen ze met hun wagen voorbij het populaire holebicafé Open Bar in het Luikse stadscentrum reden, stopten ze en probeerden ze eerst een jonge, blonde vrouw te overhalen met hen mee te rijden en hen een club te tonen ‘waar veel meisjes waren.’

Het meisje weigerde, ook al omdat de vier zich vrijpostig zouden gedragen hebben. Ihsane Jarfi kwam net op dat moment uit de club en stapte – allicht in een vlaag van onbezonnenheid – de wagen in bij vier mannen die hij niet kende. Hij zou hen volgens gerechtelijke bronnen de weg hebben willen wijzen naar een andere club. Maar Jarfi vergiste zich in de bedoelingen van de vier inzittenden van de auto. Zeker twee van hen staan bij het gerecht bekend als gewelddadige vechtersbazen.

Over wat er gebeurde nadat Jarfi in de auto gestapt, beschikken de speurders alleen over de verklaringen van de vier. Zij schuiven de schuld op de jongeman ‘die seksuele avances’ zou hebben gemaakt waardoor ‘zij zich in hun eer gekrenkt voelden’. De speurders menen echter dat de vier zonder die ‘provocatie’ besloten Ihsane Jarfi een lesje te leren, net omdat hij duidelijk homo was.

Uit het onderzoek bleek dat Jarfi zwaar was aangepakt en toegetakeld. Hij had vuistslagen en schoppen te verwerken gekregen, met als gevolg dat zijn borstkas was ingeklapt en verschillende organen beschadigd werden. De jonge homoseksuele man vertoonde ook sporen van wurging.

De vier mannen lieten hun slachtoffer naakt achter in een veld in de buurt van Hoei, 28 kilometer verwijderd van de Open Bar. Volgens hen leefde Ihsane Jarfi nog toen ze hem daar achterlieten. Hoelang ze hem geslagen en geschopt hebben en hoelang zijn doodsstrijd heeft geduurd, is niet duidelijk.

Eén van de vier stal na de feiten de gsm van het slachtoffer. Toen hij een paar dagen later de sim-kaart van Jarfi activeerde in zijn eigen toestel, konden de speurders hem oppakken.

De advocaten van de vier ontkennen dat homofobie de reden was waarom hun cliënten hun slachtoffer dood hebben geslagen. Zij schuiven het op de drank en de drugs. De familie van Ihsane Jarfi heeft zich burgerlijke partij gesteld. Zij menen dat Ihsane door de vier in de auto gelokt werd met de bedoeling hem te vermoorden. Moord met voorbedachten rade dus.

Persbericht (04.05.2012): Çavaria opgelucht om uitnodiging Di Rupo

Voor premier Elio Di Rupo is de maat vol. “Actie is nodig!”, twittert hij zelf. Eerder op de dag had hij al uitnodigingen verstuurd naar de Belgische holebi- en transkoepels om volgende week donderdag samen te zitten. Tijdens deze interne vergadering wil hij het hebben over het aanhoudende homofoob geweld, waarna een persconferentie zal volgen. Aanleiding voor deze vergadering is de moord op een Luikse jongen die waarschijnlijk om zijn geaardheid werd aangevallen.

“Hoog tijd”

“Het is verschrikkelijk dat er eerst een dode moest vallen”, betreurt Yves Aerts, woordvoerder van holebi- en transorganisatie çavaria, “maar ik kan niet ontkennen dat ik ook opgelucht ben om deze uitnodiging. De eerste minister geeft nu aan dat hij ook de daad bij het woord wil voegen.”

In het regeerakkoord was al opgenomen dat er een federaal actieplan tegen homofoob geweld zou worden uitgetekend, maar voorlopig bleef het daar stil rond. Veel te stil, naar de zin van çavaria, die hoopt dat er door het gesprek met de premier eindelijk schot in de zaak zal komen.

“Toch willen we nog niet te vroeg gaan juichen”, voegt Aerts eraan toe. “Een gesprek is nog geen plan. Maar het ziet er wel naar uit dat het de overheid nu menens is. Wij zijn alvast bereid om zeker hard en opbouwend mee te werken aan een oplossing.” De holebi- en transorganisatie neemt zich ook voor om zelf met voorstellen op het overleg te verschijnen.

Daarnaast hoopt Yves Aerts dat de Vlaamse en Franstalige regeringen van het land hierdoor ook wakker zullen schieten. “De federale overheid heeft niet alle kaarten in de hand. Als we, naast preventie via politieaandacht en strenger optreden, iets aan de culturele voedingsbodem van homofobie willen doen, moeten ook de andere overheden met actieplannen voor de dag komen. Ik denk dan concreet aan onderwijsinitiatieven, sportcampagnes, inzet bij welzijn, inburgeringstrajecten en dergelijke”, gaat hij verder.

Elio Di Rupo in de bres

Sinds het aantreden van Elio Di Rupo als premier heerst de verwachting dat zijn aanwezigheid in de Wetstraat 16 invloed zal hebben op enkele hangende holebidossiers.Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding(CGKR) had meteen laten optekenen dat hij hoopte dat homofoob geweld beter en harder zou worden aangepakt. “Dat Elio Di Rupo zelf homo is, geeft de kwestie extra zichtbaarheid”, zei hij toen.

Begin maart nog had de eerste minister in een interview met de VRT aangegeven persoonlijk bekommerd te zijn. “Geweld tegen een persoon is absoluut onaanvaardbaar”, sprak de premier toen. Hij zou samen met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie een actieplan opstellen. “We willen werken om meer veiligheid te garanderen. Dat is héél héél belangrijk.” Hij dacht toen aan een preventieluik: “Hoe kunnen we meer blauw op straat krijgen?”, en meer aandacht voor geaardheid op school. Of dit ook de kern van de besprekingen wordt volgende week donderdag, is nog onduidelijk.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Liège, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Parket Luik vermoedt homofobie in moord op Ihsane Jarfi, premier Di Rupo organiseert overleg met holebi’s

  1. Pingback: Regering belooft binnen de zes maanden actieplan tegen homofoob geweld | Lacquemant

  2. Pingback: Gespecialiseerde politie, magistraten en zwaardere straffen tegen homofoob geweld | Lacquemant

  3. Pingback: 300 à 400 herdenken Ihsane Jarfi in Luik | Lacquemant

  4. Pingback: Verdachten moord Ihsane Jarfi nu ook officeel beschuldigd van homofobie | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s