Homofobe (?) moord op Ihsane Jarfi: verdachten bekennen gedeeltelijk

Twee van de drie verdachten in de moord op de openlijk homoseksuele Ihsane Jarfi in Luik hebben gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. “Zij geven toe dat ze hem hard hebben aangepakt”, zegt Danièle Reynders van het parket van Luik. “Ze deden dat omdat het slachtoffer volgens hen seksuele avances maakte, waarop ze door het lint gingen. Dat zou nabij Hoei zijn gebeurd waar ze hem achterlieten.” Minister van Buitenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft al geschokt gereageerd. “Als het onderzoek uitwijst dat het hier gaat om een homofoob misdrijf, dan overschrijdt deze nieuwe vorm van haat een grens en zijn er sterke maatregelen nodig.”

‘Is het een misdaad om homoseksueel te zijn?’ Wellicht eerste homofobe moord in België, Eline Bergmans, De Standaard, 04.05.2012

‘Dit is een verschrikkelijke klap voor de familie’, zegt Mohammed Jarfi, de jongere broer van Ihsane. ‘Hem moeten missen is zwaar, maar dat het om zo’n zinloos geweld gaat, maakt het nog moeilijker. Zelf heeft Ihsane nooit iemand kwaad gedaan. Behalve als het een misdaad is om homoseksueel te zijn.’

Ihsane Jarfi, een Belg van Marokkaanse afkomst, stond op 22 april aan het populaire holebicafé Open Bar een sigaret te roken toen getuigen hem zagen instappen in een grijze Volkswagen Polo.

In de wagen zaten vier mannen uit Luik die van een verjaardagsfeestje kwamen. De twintigers, drie Belgen en een man van Turkse origine, hadden even voordien een meisje aangesproken om met hen mee te gaan. Het meisje had dat geweigerd, maar Ihsane stapte wel in.

Het zou hem zijn leven kosten. Twee wandelaars vonden vorige zondag zijn zwaar toegetakelde lichaam in een veld in de buurt van Hoei, 28 kilometer verwijderd van de Open Bar. Ihsane Jarfi was doodgeslagen.

Wat er zich in de auto heeft afgespeeld, is nog niet helemaal duidelijk. De politie kon de vier inzittenden intussen inrekenen. Ze zijn bekend bij het gerecht voor geweld. Twee van hen, Jeremy W. en Jonathan L., gingen al over tot gedeeltelijke bekentenissen.

‘Zij geven toe dat ze hem hard hebben aangepakt’, zegt Danièle Reynders van het parket van Luik. ‘Ze deden dat omdat het slachtoffer volgens hen seksuele avances maakte, waarop ze door het lint gingen. Dat zou nabij Hoei zijn gebeurd waar ze hem achterlieten.’

Volgens verscheidene holebiverenigingen staat het vast dat Ihsane Jarfi het slachtoffer werd van een homofobe moord. ‘Er is geen andere verklaring voor dan dat hij doodgeslagen werd omdat hij homo is’, zegt Vincent Bonhomme, van de Waalse holebi-organisatie Arc-en-Ciel.

Toch wil het parket van Luik nog niet spreken van gericht homofoob geweld. Reynders: ‘Feit is dat het slachtoffer homoseksueel was, en dat hij voor het laatst gezien werd in een holebicafé. Maar het onderzoek moet eerst uitwijzen in hoeverre zijn geaardheid een rol speelde bij zijn dood.’

Andere gerechtelijke bronnen zeggen dat er geen andere motieven zijn voor de moord dan homofobie. De jongens zouden elkaar niet gekend hebben.

Als blijkt dat het om een homofobe moord gaat, dan is dat de eerste keer in België. ‘Het gaat waarschijnlijk niet om de eerste homofobe moord, maar wel als de eerste die zo gekwalificeerd wordt’, zegt Bonhomme. ‘Sinds 2006 zijn de parketten en de politie verplicht zoiets te melden.’

De koepelverenigingen vragen de overheid met aandrang werk te maken van een nationaal plan tegen discriminatie en homofoob geweld.

Volgens zijn familieleden is er geen twijfel dat Ihsane het slachtoffer werd van homofoob geweld. ‘Wij hebben als familie nooit problemen gehad met zijn geaardheid’, zegt zijn broer Mohammed. ‘Jammer genoeg was dat voor zijn moordenaars wel het geval.’

Vader Hassan Jarfi emigreerde in de jaren zeventig uit Marokko naar Luik, waar hij islamleerkracht is. De familie kreeg soms te maken met beledigingen over de homoseksualiteit van Ihsane, maar verdedigde de jongen altijd. Ze staan bekend als een erg open gezin.

Ihsane Jarfi heeft twee broers en twee zussen. Hij is een graag geziene jongen. Een Facebookgroep die opgericht werd na zijn verdwijning telt meer dan 28.000 leden. De jongeman werkte in de kledingwinkel Jack and Jones in Luik en was gekend in het uitgaansleven. Hij had al enige tijd een vriend.

De vier verdachten verschijnen vandaag voor de raadkamer in Luik. Aanvankelijk werden ze enkel in verdenking gesteld voor diefstal met geweld, en slagen en verwondingen. Maar het parket wil de kwalificatie veranderen naar moord.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding liet weten dat het zich burgerlijke partij stelt als het parket bevestigt dat Ihsane Jarfi het slachtoffer werd van een homofobe misdaad.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Liège, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Homofobe (?) moord op Ihsane Jarfi: verdachten bekennen gedeeltelijk

  1. Pingback: Parket Luik vermoedt homofobie in moord op Ihsane Jafri, premier Dir Rupo organiseert overleg met holebi’s | Lacquemant

  2. Pingback: Verdachten moord Ihsane Jarfi nu ook officeel beschuldigd van homofobie | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s