Open Vld en Jan Roegiers willen actie na homofobe moord op Ihsane Jafri in Luik

De politiek reageert op de allicht homofobe moord op de 32-jarige Ihsane Jafri in Luik. Jan Roegiers, Vlaams parlementslid voor sp.a, hoopt eindelijk op actie.

Persbericht Open Vld: Dringend een signaal tegen homofoob geweld geven

‘Er moet een ondubbelzinnig maatschappelijk signaal worden gegeven dat homofoob geweld niet langer geduld wordt.’ Dat zeggen Open Vld-ers Mathias De Clercq, Lieve Wierinck, Nele Lijnen en Irina De Knop in koor.

De dood van Ihsane Jarfi, de Luikse jongen die het slachtoffer is geworden van een homofobe moord, is het trieste hoogtepunt van de groeiende problematiek van gaybashing. ‘Er moet een ondubbelzinnig maatschappelijk signaal worden gegeven dat homofoob geweld niet langer geduld wordt.’ Dat zeggen Open Vld-ers Mathias De Clercq, Lieve Wierinck, Nele Lijnen en Irina De Knop in koor.

Open Vld heeft van de bestrijding van homofoob geweld al langer een beleidsitem gemaakt. ‘Onder impuls van Open Vld werd de problematiek van het bestrijden van homofobie en discriminaties op basis van de seksuele geaardheid opheffen ingeschreven in het federaal regeerakkoord. Momenteel wordt er gewerkt aan een actieplan om gaybashing tegen te gaan’, legt Senator en voorzitter van het adviescomité Gelijke Kansen in de Senaat, Nele Lijnen, uit.

Ook in het Parlement heeft Open Vld niet stilgezeten. ‘Recent hebben we een voorstel van resolutie ingediend dat het voor slachtoffers van homofoob geweld mogelijk moet maken om een anonieme klacht in te dienen. Dit naar het voorbeeld van Nederland, waar er bij de politiek een aparte site op landelijk niveau werd opgericht’, zegt Lieve Wierinck. Haar collega-indiener Mathias De Clercq vult aan: ‘Het is belangrijk een maatschappelijk signaal te geven dat homofoob geweld niet langer wordt geduld. Precies daarom is het verlagen van de drempel om klachten in te dienen zo belangrijk.’

Open Vld is van mening dat de moord op Ihsane Jarfi een beslissende impuls moet geven. ‘Er zijn grenzen overschreden. Ons voorstel van resolutie is een eerste schakel in de ketting. Er moet nu dringend werk gemaakt worden van een vervolgtraject’, aldus Mathias De Clercq. ‘Hoe we dat precies allemaal invullen is voer voor debat in het Parlement en het horen van juridische experten’, stelt Lieve Wierinck.

‘Geweld tegen holebi’s en transgenders manifesteert zich vooral in grootsteden. Die bevatten een explosieve mix van factoren die het risico op gaybashing verhogen: veel jongeren, wiens meningen sowieso radicaler en negatiever t.a.v. homoseksualiteit zijn; veel mensen van allochtone origine voor wie homoseksualiteit omwille van hun geloof vaak erg moeilijk ligt, en een aanzienlijke groep holebi’s, die de anonimiteit van de grootstad opzoeken’, analyseert Nele Lijnen de situatie.

‘Onderwijs en dus ook de deelgebieden hebben een belangrijk rol, niet in het minst omdat deze problematiek bij de jongste generatie moet worden aangekaart om problemen op termijn te vemrijden’, vervolgt Vlaams Volksvertegenwoordiger Irina De Knop. ‘Ook in het Vlaams Parlement heeft Open Vld via resoluties al aandacht gevraagd om de holebithematiek tijdig – en dat betekent zelfs al in de laatste graad van het lager onderwijs – bespreekbaar te maken.

Mathias De Clercq, Lieve Wierinck, Nele Lijnen en Irina De Knop erkennen dat er al veel gebeurd is om homofobie te bestrijden. ‘Helaas bewijzen de feiten dat het werk nog lang niet af is. We vragen daarom een duidelijk politiek signaal om dit maatschappelijk thema van levensbelang kordaat aan te pakken, en dit zowel op federaal als regionaal niveau.’

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Liège, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s