Wetsvoorstel in Kamer voor anonieme klachten homofoob geweld

Open Vld-kamerleden Mathias De Clercq en Lieve Wierinck willen dat slachtoffers van homofoob geweld anoniem klacht kunnen indienen via een website bij de politie. In de Senaat is er een gelijkaardig wetsvoorstel ingediend door liberalen en socialisten.

Uit eerder Belgisch onderzoek in opdracht van de minister van Justitie Annemie Turtelboom blijkt dat één op de drie homo’s zich minstens één keer per maand onveilig voelt omwille van zijn geaardheid. Twintig procent werd al bedreigd en tien procent was slachtoffer van fysieke agressie.

Er blijkt een groot verschilt te zijn tussen het aantal klachten en het werkelijk aantal incidenten van homofoob geweld. Slachtoffers van homofoob geweld vinden de stap naar de politie te groot. De politie doet er toch niets mee, of slachtoffers voelen zich beschaamd.

Op 20 maart 2008 startten twee Nederlandse politiezones (Amsterdam-Amstelland en Gelderland-Zuid) met een proefproject. Slachtoffers van homofoob geweld konden via een standaardformulier op een website anoniem klacht indienen. Het project was zo’n succes dat het naar alle Nederlandse politiezones werd veralgemeend.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s