Koninklijk Ballet Vlaanderen vervangt afgelaste Giselle door reprise Onegin

Het Koninklijk Ballet Vlaanderen vervangt de première van Giselle door een reprise van Onegin. Dat laat het KBV vandaag weten, twee maanden dat de crisis in de media bekend raakte.

“Tot onze grote spijt werd deze voorstelling afgelast. We bleven zelf lange tijd in onzekerheid, maar vandaag kunnen we u bevestigen dat we als vervanging de prachtige productie Onegin terug naar Antwerpen brengen. Dit epische liefdesdrama oogstte vorig seizoen al veel bijval bij pers en publiek en zal ook nu weer de harten van de balletliefhebbers kunnen bekoren. Het Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Benjamin Pope zal de partituur van Tsjajkovski tot leven brengen”, klinkt het in een brief.

Wie al kaarten voor Giselle had, kan ze laten omruilen of wordt terugbetaald.

In januari al barstte de crisis bij het KBV volledig los. Het Ballet moet fusioneren met de Vlaamse Opera, maar dat gebeurt niet van harte. Artistiek leidster Kathryn Bennetts verlaat op 30 juni 2012 het gezelschap. Ze past voor een extra overgangsseizoen ook al was haar door de raad van bestuur wel nog een nieuw contract van 1 jaar aangeboden.

Maar pas vandaag kwam de officiële mededeling op de site.

Mededeling Raad van Bestuur van het Koninklijk Ballet Vlaanderen

De Raad van Bestuur van het Koninklijk Ballet Vlaanderen neemt kennis van de reactie van artistiek directeur Kathryn Bennetts. Aan haar werd na de vergadering van de Raad van Bestuur op maandag 23 januari voorgesteld om nog een laatste seizoen (2012-2013) de artistieke leiding te dragen van het gezelschap binnen het beschikbare budget. Kathryn Bennetts heeft echter laten weten dat zij enkel haar lopend contract zal afwerken en dus tot 30 juni 2012 zal aanblijven als Artistiek Directeur.

De Raad van Bestuur drukt haar grote erkentelijkheid uit voor de onverdroten inzet en de artistieke verwezenlijkingen van Kathryn Bennetts. Zij is erin geslaagd om sinds 2005 het Ballet op een zeer hoog kwalitatief niveau te brengen, dat grote internationale successen behaalt in Venetië, Londen, New York, Parijs, enz…

De Raad van Bestuur heeft alle begrip voor de huidige verslagenheid en de ontgoocheling bij de dansers. De Raad van Bestuur drukt ook haar bewondering uit voor de manier waarop het gezelschap in deze omstandigheden haar verantwoordelijkheid neemt door het publiek niet in de steek te laten en de opvoeringen van “Doornroosje” deze week alsnog te laten doorgaan.

De eerste bekommernis van de Raad van Bestuur is dan ook de continuïteit van dit klassiek balletgezelschap. In het belang van de dansers, het personeel en het trouwe publiek van het Koninklijk Ballet Vlaanderen stelt de Raad van Bestuur daarom alles in het werk om zo snel mogelijk te voorzien in een nieuwe artistieke leiding.

Met instemming van de minister van Cultuur Joke Schauvliege, heeft de Raad van Bestuur eenparig beslist om een begroting voor 2012 voor te leggen met een minimumtekort. Dit houdt in dat de voorstellingen van Doornroosje in Antwerpen en Gent, de première van Tussen Hemel en Aarde en de voorstellingen van Artifact in Londen en Birmingham zullen doorgaan. Voor het niet doorgaan van de première van Giselle wordt nog een oplossing gezocht. Op die manier wil de Raad van Bestuur de overgang naar een nieuwe artistieke leiding zo vlot mogelijk laten verlopen.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Ballet en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Koninklijk Ballet Vlaanderen vervangt afgelaste Giselle door reprise Onegin

  1. Pingback: Recensie: Tussen Hemel en Aarde, Koninklijk Ballet Vlaanderen | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s