Minister Annemie Turtelboom gelooft niet in overlastboetes tegen homofoob geweld

“Homofoob geweld kan niet door overlastboetes worden aangepakt. Verbale beledigingen aan holebi’s al evenmin.” Dat antwoordde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamer op een vraag van Nahima Lanjri (CD&V) en Eva Brems (Groen).

De politiezone Brussel-Elsene had half maart aangekondigd administratieve overlastboetes op te leggen aan daders van (homofoob en transfoob) geweld. Zo’n boete kan oplopen tot 250 euro. Brussel wilt hiermee kort op de bal spelen. Lanjri en Brems vonden dit niet gepast. Turtelboom ging met hen akkoord.

“Overlastboetes kunnen alleen voor gewone slagen en verwondingen zonder enige werkonbekwaamheid of verzwarende omstandigheid, ze kunnen wettelijk gezien niet voor geweld met een homofoob motief”.

Ontkennen

Lanjri: “Als Brussel dan toch overlastboetes oplegt voor homofoob geweld, dan kan dat alleen door het homofobe aspect aan het geweld te ontkennen en dus alleen de gewone slagen te beboeten. Dat is geen goed signaal. Het parket moet homofoob geweld vervolgen en niet negeren”, zo luidde het.

Lanjri en ook Brems vrezen bovendien dat homofoob geweld uit de statistieken zal verdwijnen als hiervoor slechts overlastboetes worden opgelegd. Lanjri wilde dat Turtelboom de Brusselse politiezones en het Brusselse parket uitdrukkelijk hierop wijst, “want blijkbaar kennen zij de wet op de overlastboetes niet zo goed”.

Ook de actiegroep Outrage! verklaarde eerder niet te geloven in overlastboetes tegen gaybashing. Zij zien eerder ‘lokhomo’s’ en politie in burger als efficiënt middel tegen homofoob geweld.

Wetgeving aanpassen?

De minister verklaarde nog dat ze nagaat of de wetgeving op slagen en verwondingen kan worden hervormd, zodat discriminerend geweld zwaarder wordt bestraft.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s