20% meer gonorroe in Vlaanderen

In 2011 werden bij het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid 910 gevallen van de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe gemeld. Dat is een stijging van 19,4% ten opzichte van 2010 (762) en 2005 (295). “Naar oorzaken is het gissen, mogelijks speelt een betere registratie een rol”, stelt Sensoa. Een bevraging van artsen leert ook dat gonorroe vaak niet correct behandeld wordt.

Artsen moeten een vaststelling van gonorroe bij een patiënt verplicht te melden aan de afdeling Toezicht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Of de stijging van de laatste jaren te maken heeft met meer testen (en dus meer vaststellingen) of het beter doorgeven van de resultaten, is onduidelijk.

Homomannen en heterovrouwen

In 2010 liet men artsen met gonorroepatiënten in Oost- en West-Vlaanderen een vragenlijst invullen. Daaruit kwam het volgende: 80% van de gevallen werd daar vastgesteld bij mannen, 20% bij vrouwen. 34% was tussen 20 en 30 jaar, 33% tussen 30 en 40 jaar. Bij de mannen was 40% homoseksueel, 3,5% biseksueel. Bij vrouwen was de grote meerderheid heteroseksueel.

Bij 33% werd daar een seksueel contact buiten de relatie aangeduid als bron, waarvan 9% door prostitueebezoek. In 30% vond de besmetting plaats door de vaste partner.

Algemene cijfers?

“We hebben enkel fragmentarische cijfers over bij wie gonorroe wordt vastgesteld en hoe de besmetting heeft plaatsgevonden. Die cijfers extrapoleren is dus weinig zinvol”, zegt Sensoa op haar website.

Bij de geregistreerde gevallen is de provincie Antwerpen de koploper, zowel naar aantal, als naar stijging. Uit andere cijfers – van het Surveillance-rapport van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen 2010 van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid – blijkt dat het aantal gevallen van gonorroe jaarlijks stijgt met ongeveer 13% sinds 2002 en voornamelijk homoseksuele mannen treft.

Juiste behandeling?

Uit onderzoek in 2010 blijkt dat slechts 55% van de patiënten met de juiste antibiotica wordt behandeld. Dat komt doordat de gepaste medicatie minder beschikbaar is bij de apotheker dan de vroeger gebruikte antibiotica. Bovendien is injectie nodig in tegenstelling tot de orale toediening vroeger. Artsen krijgen sowieso zelden te maken met patiënten met gonorroe, ze zijn dus minder vertrouwd met de laatste richtlijnen over de juiste behandeling.

Domus Medica, de belangenvereniging van huisartsen, zal de richtlijnen over de juiste behandeling nog eens onder de aandacht brengen bij huisartsen. Het Vlaams Apothekersnetwerk informeert de apothekers daarover.

Sensoa blijft naar homomannen zowel veilig vrijen als geregeld laten testen bij onveilige seksuele contacten promoten.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 20% meer gonorroe in Vlaanderen

  1. Apollodorosh zegt:

    Trieste cijfers :-/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s