Outrage! wil politie in burger en/of lokhomo’s tegen homofoob geweld

De Brusselse holebiactiegroep Outrage! vindt de administratieve boetes tegen homofoob geweld in Brussel in theorie een goed idee, maar betwijfelt of dit werkbaar is. Voorman Björn Pius stelt voor politie in burger of ‘lokhomo’s’ in te zetten.

“Om als politieman te kunnen vaststellen dat iemand het slachtoffer is van homofoob geweld, moet die er zo goed als zelf bij zijn”, zegt Pius in De Standaard. “Ik heb het onderwerp al besproken met Brusselse politiediensten en ben tot de vaststelling gekomen dat het zeer moeilijk is om als slachtoffer zelf aangifte te doen van een scheldpartij. De feiten zijn onmogelijk te bewijzen, het is altijd jouw woord tegen dat van een dader. Ik kan me moeilijk inbeelden dat iemand een holebi zal uitschelden in het bijzijn van een agent in uniform. Ofwel moeten er meer politiemensen in burger op straat rondwandelen, ofwel kan er gewerkt worden met ‘lokhomo’s’ zoals in Nederland. De aanwezigheid op straat van de politie ligt nog altijd te laag. Je ziet ze wel in hun combi’s, maar daar houdt het praktisch op.”

Enkel heterdaad?

Pius betwijfelde in het 1-uur-journaal op één of slachtoffers wel aangifte kunnen doen via het GAS-systeem en of er geen heterdaad noodzakelijk is. Volgens Antony Gevaert van het persagentschap Belga kan de GAS-ambtenaar de boete ook opleggen na een klacht van een slachtoffer, als die klacht tenminste door getuigenissen of andere elementen bewezen wordt. “Dat neemt inderdaad niet weg dat het moeilijk wordt om een boete op te leggen aan een onbekende. Als de dader wel bekend is of geïdentificeerd wordt, zal hij nu wél bestraft worden. Daar zit volgens mij dus wel een verbetering in.”

App Bashing

Outrage! lanceerde in januari ook de smartphoneaplicatie Bashing, waarmee incidenten tegen holebi’s kunnen worden verzameld. Sinds de start zijn er ongeveer 180 incidenten gemeld. Velen daarvan dateren weliswaar van voor januari, sommigen zijn precies ‘grappen’.

“De app is niet bedoeld om statistieken mee te maken, maar om het onderwerp op de kaart te zetten. De cijfers tonen toch aan dat gaybashing vaker voorkomt dan dat de politie of het Centrum voor Gelijke Kansen registreren”, vertelt Pius in De Standaard.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Outrage! wil politie in burger en/of lokhomo’s tegen homofoob geweld

  1. Pingback: Minister Annemie Turtelboom gelooft niet in overlastboetes tegen homofoob geweld | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s