Brussel bestraft homofoob geweld met boete tot 250 euro

Brussel gaat geweldplegers beboeten met een boete. Hiermee hopen stadsbestuur en politie het (gevoel van) straffeloosheid in te dijken. De maatregel is onder meer gericht tegen homofoob geweld. Het betreft een eenjarig proefproject.

Brussel bestraft gaybashing met boete, Nikolas Vanhecke, De Standaard, 12.03.2012

Vechtersbazen, gaybashers en winkeldieven komen er in Brussel niet meer vanaf met een pv dat zelden tot een straf leidt. Net zoals vandalen kunnen ze onmiddellijk een geldboete krijgen.

Het stadsbestuur van Brussel voert de strijd tegen gewelddadig gedrag op door een verstrenging van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Dat zijn boetes die een gemeente of stad kan opleggen wegens overlast, zonder dat een rechter zich over de zaak moet buigen.

De nieuwe aanpak moet een einde maken aan de straffeloosheid bij de daders van geweldmisdrijven.

Door de manier waarop feiten zoals beledigingen, slagen en verwondingen en diefstal vroeger werden afgehandeld, kwamen zij er vaak gemakkelijk van af.

Wanneer bijvoorbeeld holebi’s het slachtoffer waren van een scheldpartij of een fysieke aanval, stelde de politie daarvan een proces-verbaal op. Binnen de twee maanden moest het parket beslissen of het zelf de dader(s) van het geweld zou vervolgen of dat het een zaak was voor de stad. Maar omdat het parket tot over zijn oren in het werk zit, gebeurde het zelden dat de vechtersbazen effectief voor de rechter kwamen. Na twee maanden stof vergaren, viel het pv tussen de plooien. Er kwam geen rechtszaak tegen de agressievelingen. De stad Brussel, die een kopie kreeg van het pv, kon zelf ook niets meer doen na die twee maanden. De daders bleven met andere woorden buiten schot.

Met de nieuwe regeling komt daar verandering in. De stadsambtenaar die het pv krijgt, hoeft niet meer te wachten tot het parket zijn oordeel geeft om een boete te laten innen. Het parket, de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene en de stad Brussel hebben daarover een afspraak gemaakt. Die vlottere aanpak is uniek in België, zegt het stadsbestuur.

Graffiti

Winkeldieven en daders van geweldfeiten kunnen nu snel en eenvoudig worden bestraft met een boete tussen de 75 en de 250 euro. Dat was al het geval voor vandalenstreken, graffiti, beschadiging van monumenten en andere kleine feiten. Het parket zal zich wel nog altijd bezighouden met zware geweldmisdrijven.

‘Daders zullen voortaan twee keer nadenken voor ze iemand uitschelden of een winkel bestelen’, verzekert Guido Van Wymersch, korpschef van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene. ‘Ik ben ook tevreden dat de politie hierdoor meer gemotiveerd zal zijn. Iedereen kent ondertussen het cliché dat opgepakte daders sneller opnieuw thuis zijn van het commissariaat dan de politie met hun combi. Deze aanpak brengt daar verandering in.’

Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) noemt het nieuwe systeem een ‘win-win-situatie’.

‘De gemeentelijke administratieve sanctie heeft zijn nut al bewezen. In 2011 hebben we 1.200 dergelijke boetes opgelegd, goed voor meer dan 100.000 euro. Al een tijdje leefde de vraag of we niet meer konden doen met dat systeem. Hierdoor zal de stad leefbaarder worden. We blijven ook inzetten op preventie.’

Over een jaar krijgt de verstrenging een evaluatie. Dan zal ook worden beslist of minderjarige daders eronder vallen.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Brussel bestraft homofoob geweld met boete tot 250 euro

  1. Apollodorosh zegt:

    Het is misschien een beginnetje (ja, verkleinwoord) maar nauwelijks voldoende. Als ze werkelijk het gevoel van straffeloosheid willen keren dan moeten ze werk maken van daadwerkelijk uitgevoerde straffen, inclusief gevangenisstraffen korter dan drie jaar! Ook veel sneller en veel gemakkelijker gemeenschapsdienst opleggen als straf voor een paar maand. DAT zal pas goed nieuws zijn. Dit is dweilen met de kraan open.

  2. Pingback: Outrage! wil politie in burger en/of lokhomo’s tegen homofoob geweld | Lacquemant

  3. Pingback: Minister Annemie Turtelboom gelooft niet in overlastboetes tegen homofoob geweld | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s