Holebi-BV’s: Vervolgen en bestraffen daarmee basta! Holebi’s zijn geweld spuugzat + petitie

Hetero’s zijn in onze samenleving misschien de meerderheid, maar ze zijn niet de norm. Dat moet iedereen van jongsaf worden bijgebracht. Tientallen holebi’s vragen met deze oproep dat hier werk van wordt gemaakt: door er aandacht aan te schenken in het onderwijs en door geweld tegen holebi’s te bestraffen.

Vervolgen en bestraffen daarmee basta! Holebi’s zijn geweld spuugzat

Aan de premier,

de ministers-presidenten

en burgemeesters van dit land,

Na het zoveelste geval van gaybashing is de maat meer dan vol. Wij zijn het beu om bang te moeten zijn op straat, gewoon omdat we zijn wie we zijn. Wij eisen nultolerantie voor geweld tegen holebi’s.

Zaterdagnacht werden twee jonge homo’s aangevallen bij de ingang van een fuif in Leuven. Enkel en alleen omdat ze bevestigend hadden geantwoord op de vraag van enkele allochtone jongeren of ze homo waren. Het zoveelste flagrante geval van homobashing. Brussel had al een bijzonder kwalijke reputatie voor het geweld tegen holebi’s, dit fenomeen breidt zich nu helaas uit (DS 29 februari).

Wij zijn het spuugzat. Onze samenleving heeft een hele weg afgelegd om holebi’s en transgenders meer rechten te geven. De federale kersen op de taart waren de antidiscriminatiewet, de openstelling van het huwelijk en het recht op adoptie. Ook het Vlaams Parlement keurde een tekst goed die niet enkel streeft naar de ‘gelijkschakeling van holebi’s’, maar – veel belangrijker in het huidige klimaat – ook naar ‘de algemene maatschappelijke aanvaarding van holebi’s’. De recente golf van geweld tegen holebi’s dreigt al die inspanningen teniet te doen. Een samenleving die geweld tegen homo’s stilzwijgend tolereert draait de klok tientallen jaren terug.

Homo’s in de klas

In het onderwijs is aandacht voor holebi’s opgenomen in de eindtermen van de tweede en derde graad. Dit kan – nee, móet – veel vroeger én op een niet vrijblijvende, structurele manier. En het moet in alle scholen. Ook, en vooral, in concentratiescholen. Want we stellen vast dat de homobashers vaak jongeren van allochtone afkomst zijn, het is cruciaal om ook die jongeren ervan te overtuigen dat we allemaal gelijk zijn voor de wet. Ongeacht onze kleur, maar ook ongeacht onze geaardheid. De angst voor verontwaardigde ouders mag geen excuus zijn om op school geen aandacht te besteden aan holebi’s. Het zou net een stimulans moeten zijn. Onderwijs en opvoeding zijn dé sleutels tot verdraagzaamheid.

Ook imams en andere geestelijke leiders kunnen een belangrijke rol spelen om het beeld te doorbreken dat hetero’s in de samenleving de norm zijn. We moeten hen duidelijk maken dat holebi’s in ons land niet minderwaardig zijn, dat geweld tegen holebi’s onaanvaardbaar is en dat zij die boodschap ook zelf moeten helpen uitdragen.

Homo’s bij het parket

Geweld tegen holebi’s moet effectief worden vervolgd en bestraft. Daar moeten de parketten eindelijk een absolute prioriteit van maken. De kleine minderheid van homobashers moet ondervinden dat de wraakroepende straffeloosheid die zij de facto geniet definitief tot het verleden behoort. Want wat haalt het uit een klacht in te dienen als er verder niets mee gebeurt? Veel slachtoffers durven niet naar de politie stappen. Uit angst dat hun klacht weggelachen wordt (zeker bij verbaal geweld), of uit angst voor represailles. Daardoor reflecteren de politiecijfers in dit verband niet de werkelijkheid, maar een schromelijke onderschatting van het fenomeen. De ondertekenaars van deze open brief kunnen allen getuigen dat er nauwelijks een week voorbijgaat zonder dat een van hen een nieuw geval van geweld tegen holebi’s in vrienden- of kennissenkring ter ore komt.

Homo’s in het beleid

Dit kunnen en zullen we niet blijven tolereren. Niet in dit land waar de premier openlijk homoseksueel is. Er moet een duidelijk signaal komen vanuit het beleid – vanuit úw beleid – tegen homobashing, tegen de plegers ervan en tegen de straffeloosheid. Zowel het federale als het Vlaamse, Waalse en Brusselse regeerakkoord schenken aandacht aan de thematiek, waarvoor hulde. Maar wij vragen nu ook concrete maatregelen:

1. Maak prioritair werk van een effectief vervolgings- en bestraffingsbeleid voor plegers van geweld tegen holebi’s en verlaag de drempels om een klacht in te dienen bij de politie;

2. Sensibiliseren moet vroeg beginnen: besteed dus aandacht aan seksuele diversiteit vanaf het basisonderwijs, in alle scholen en op een structurele manier;

3. Maak geestelijke leiders duidelijk dat holebi’s in dit land rechten hebben opgebouwd, dat daar niet aan getornd kan worden en dat geweld tegen holebi’s bijgevolg totaal onaanvaardbaar is.

Het resultaat van zo’n beleid moet een tolerante samenleving zijn, waar niemand nog opkijkt van iemands geaardheid. Waar iedereen kan zijn wie hij of zij is, waar de enige normale reactie nog kan zijn: ‘Holebi? En dan? Et alors?’

Wij kijken uit naar uw reactie, maar nog meer naar uw actie.

Voor wie deze oproep mee wil ondertekenen:

http://stopgaybashing.wordpress.com/

Alexandra Potvin (dj Joe Fm), Alexis Dewaele (academicus UGent), An Lescrauwaet (docente Hogeschool Gent), Barend Leyts (journalist Het Nieuws VTM), Bart Moeyaert (schrijver), Bart Verhulst (Wetstraatjournalist Terzake), Bert Heyrman (eindredacteur Het Nieuws VTM), Björn Boon (directeur CJP), Bruno Cheyns (voorzitter LDD Oost-Vlaanderen), David Van Ooteghem (presentator Radio 2), Dave Sinardet (politicoloog VUB/UA), Erwin Mortier (schrijver), Ingrid Pelssers (emancipatieambtenaar Vlaamse Gemeenschap), Iris De Caluwé (hr manager), Jan Roegiers (Vlaams volksvertegenwoordiger SP.A), Jani Kazaltzis (stylist), Jef Neve (muzikant), Jo De Poorter (tv-presentator), Joris Poschet (voorzitter CD&V Watermaal-Bosvoorde), Karolien Debecker (MNM-dj), Kurt Van Eeghem (Klara), Lieven Debrauwer (regisseur), Lieven Vandenhaute (journalist VRT), Lorin Parys (voorzitter Open VLD Leuven), Marijke Libert (schrijver, journalist), Nathalie Delporte (Q-dj), Piet De Bruyn (senator N-VA), Rudi De Kerpel (bedrijfsleider), Sam Verhoeven (directeur Fakkelteater Antwerpen), Sam De Bruyn (Studio Brussel presentator), Saskia De Coster (auteur), Sebastiaan Tips (coo Coeur D’Artichaut), Stefaan Van den Berge (plastisch chirurg AZ St-Lucas Brugge), Stijn Bex (gemeenteraadslid Groen), Sven Pichal (presentator Radio 1), Tim Van Steenbergen (ontwerper), Tom De Cock (MNM-dj), Truus Druyts (lifecoach, Joe Fm), Wim De Vilder (nieuwsanker VRT), Wim Van den Berghe (socioloog Instituut voor Tropische Geneeskunde)

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Holebi-BV’s: Vervolgen en bestraffen daarmee basta! Holebi’s zijn geweld spuugzat + petitie

  1. Andrea De Kunst zegt:

    Wees zeer streng voor mensen die anderen niet aanvaarden voor hun geaardheid, laat eenieder
    mens mens zijn. Zij die zo tegen holebi’s zijn moeten maar in hun eigen land gaan protesteren als zij iets niet naar hun zin hebben. Laat niet toe dat een kleine minderheid van de buitenlanders het verpesten voor de rest van allen die zich zeer goed integreren. Kortom mensen die mensen pijn doen om hun geaardheid zijn niet waardig mens genoemd te worden.

  2. Pingback: Elio Di Rupo wil meer blauw op straat en preventie op school tegen homohaat | Lacquemant

  3. Pingback: Brussel bestraft homofoob geweld met boete tot 250 euro | Lacquemant

  4. Pingback: Regering belooft binnen de zes maanden actieplan tegen homofoob geweld | Lacquemant

  5. Pingback: Gespecialiseerde politie, magistraten en zwaardere straffen tegen homofoob geweld | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s