Jan Roegiers: “homobashing moet vervolgd en bestraft worden”

Vlaams parlementslid Jan Roegiers wil dat homofoob geweld strenger aangepakt wordt door politie en gerecht. Maar tegelijk pleit hij voor educatie en sensibilisering.

Koen Freson (23) en een kameraad kregen zaterdag tijdens het holebifeestje Phenomena in Leuven rake klappen van een groepje allochtone jongeren. Ook later waren er problemen, meldt çavaria-voorzitter Dimitri Cools die aanwezig was.

Roegiers is het grondig beu. Hij had ook even Phenomena bezocht maar was tijdens het incident al weg. Hij zegt dat hij sinds het weekend overspoeld wordt met reacties van homojongens “die nu echt boos worden”.

“Tot nu toe bleef het vooral beperkt tot Brussel.”, vertelt de politicus in De Standaard. “Nu doet het zich ook in Vlaanderen voor. Dit kunnen we toch niet blijven tolereren? Niet in een land waar de premier en twee ministers – Vlaams minister Pascal Smet en Brussels minister Bruno De Lille – openlijk homoseksueel zijn! In zo’n land moeten we toch duidelijker stelling kunnen nemen tegen deze vorm van geweld, en er paal en perk aan kunnen stellen? Dit land moet een duidelijk signaal geven.”

Concentratiescholen

Hij heeft daartoe drie voorstellen. Ten eerste: “Minister Turtelboom moet met de parketten afspreken dat ze een prioriteit maken van het vervolgen van homobashers. Daders moeten vervolgd en duidelijk bestraft worden. Wat baat het om klacht in te dienen, als er verder niets van komt?” Annemie Turtelboom is minister van Justitie.

Ten tweede: “In het onderwijs moet er veel meer aandacht worden besteed aan diversiteit op het vlak van de seksuele beleving, liefst al vanaf het vierde of vijfde leerjaar. Nu gebeurt dat occasioneel, maar het moet permanent en voortdurend. Laat het ons goed inbedden in de eindtermen, ook die van de lagere scholen.”

Roegiers wil niet verbloemen dat de daders tot nog toe meestal allochtone jongens zijn geweest. Daarom: “Er moet vooral veel werk worden gemaakt van dit thema in de concentratiescholen, vooral dan die waar veel allochtone jongens aanwezig zijn. We moeten hen duidelijk maken dat homogeweld in dit land on-aan-vaard-baar is.”

Imams

Tot slot moeten de imams worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid, vindt het linkse parlementslid. “Allochtone jongeren beroepen zich graag op de koran. Ze zeggen dat de koran homoseksualiteit verwerpt. Laat de imams nu eens duidelijk zeggen dat dat er niet in staat.”

Dit bericht werd geplaatst in Godsdienst, Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Jan Roegiers: “homobashing moet vervolgd en bestraft worden”

  1. Pingback: Piet De Bruyn en Zuhal Demir willen snelrecht tegen voor homofoob geweld, culturele achtergrond is geen excuus | Lacquemant

  2. pjotr69 zegt:

    Ik denk dat er wel wat meer nodig is dan bestraffing om homofobie uit te roeien, maar het is hoopgevend. Ik vind wel dat de holebibeweging niet al zijn heil gaat zoeken in overheidsmaatregelen. Jezelf organiseren en solidariteit uitbouwen kan ook een verschil maken. Als groep sta je altijd sterker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s