Homofoob geweld aan Phenomena in Leuven

Zaterdag kregen twee jongens rake klappen omdat ze homo zijn. De twee waren aan het feesten in Phenomena in Leuven.

Homo’s in elkaar geslagen aan fuifzaal, Alain Trappeniers, De Standaard, 28.02.2012

In Leuven is afgelopen zaterdag het eerste geval van fysieke agressie tegen holebi’s geregistreerd. Een 23-jarige jongen en een kameraad kregen rake klappen omdat ze zich kenbaar hadden gemaakt als homo.

In feestzaal Rumba langs de Kiekenstraat in Leuven vond zaterdagavond Phenomena plaats, een in holebimiddens gesmaakt fuifconcept waar Koen Freson en enkele vrienden al enkele keren naartoe zijn geweest. Zo ook zaterdag.

‘We stonden met enkele vrienden buiten gemoedelijk een praatje te slaan’, zegt de student uit Sint-Truiden die in Leuven op kot zit. Enkele allochtone jongeren stapten op het gezelschap af en vroegen of het een leuk feestje was, waarop Koen bevestigend antwoordde en er met een kwinkslag aan toevoegde dat het een homofuif was. Dit was blijkbaar niet wat de ‘bezoekers’ hadden verwacht als antwoord. ‘Toen we op hun vraag of we homo’s waren bevestigend antwoordden, sloeg de sfeer in een mum van tijd om en werden ze agressief’, luidt het.

Een van de jongeren zou de feestneuzen toegeroepen hebben dat homo’s in zijn land de strop krijgen. ‘Vrijwel onmiddellijk daarna kreeg ik van een van die mannen een vuistslag in het aangezicht’, zegt de student die aan het incident een gezwollen oog overhield. ‘Een van mijn kameraden is er erger aan toe. Hij kreeg van de andere verdachten die zich in het gevecht mengden, enkele rake klappen waardoor hij onder andere een snede opliep onder het oog’, zegt de student Audiovisuele Technieken. De twee slachtoffers werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis waar ze dezelfde nacht alweer mochten beschikken.

In Brussel en Mechelen zijn er al incidenten met holebi’s gemeld. Leuven leek tot nog toe de dans te ontspringen. ‘Het was volgens mij de eerste keer dat holebi’s in deze stad fysiek worden aangevallen. Nochtans hebben we de agressors op geen enkel ogenblik geïntimideerd’, luidt het.

De Leuvense politie stelde proces-verbaal op en identificeerde de verdachte aanvallers. ‘De betrokkenen geven uiteenlopende versies van de feiten. We gaan de camerabeelden bekijken om uitsluitsel te krijgen over wat er precies is gebeurd’, zegt commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie.

De twee holebi-jongeren dienden alvast een klacht in tegen hun vermeende belagers.

Çavaria-voorzitter Dimitri Cools, die ook op de fuif aanwezig was, vernam dat er ook hiervoor al incidenten waren geweest. Sommige jongens, die buiten stonden te roken, waren al bijzonder agressief aangepakt, toen ze de belagers een sigaret hadden geweigerd. Ze waren toen terug naar binnen gevlucht, maar toen ze een volgende keer buiten kwamen, stond de kleine bende er nog. Een van hen is toen domweg op het groepje afgestapt, wat meteen problemen opleverde.

“De ziekenwagen is toen opgeroepen en een deel van de agressors is weggeleid geweest door de politie. “, vertelt Dimitri tegen ZiZo. “Of deze opgepakt zijn, weet ik niet, maar het feit dat er nog gelijkaardige incidenten plaatsvonden, doet me vermoeden van niet.”

Cools stelt zich wel vragen bij de houding van de Leuvense politie, die een aantal slachtoffers ‘afkapten’, zoals dat in het jargon heet: ze moesten in hun eigen woonplaats maar aangifte doen. “Let wel”, voegt hij eraan toe, “Dat was zaterdagavond. Ze zijn maandag opnieuw langs geweest en toen zijn ze wel correct opgevangen.”

Zowel het Holebihuis als çavaria zijn geschokt door deze gewelddaden. Leuven was tot dusver gespaard gebleven van homofoob geweld.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Homofoob geweld aan Phenomena in Leuven

  1. Pingback: Jan Roegiers: “homobashing moet vervolgd en bestraft worden” | Lacquemant

  2. Pingback: Piet De Bruyn en Zuhal Demir willen snelrecht tegen voor homofoob geweld, culturele achtergrond is geen excuus | Lacquemant

  3. Pingback: Minister Joëlle Milquet belooft actie tegen homofoob geweld | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s