156 incidenten van homofoob geweld via gaybashingapp Bashing geregistreerd

Een maand na de lancering van de gaybashingapp Bashing zijn er in België 156 incidenten van verbaal en fysiek homofoob geweld geregistreerd. Zeventien in omgeving Gent, vijf in omgeving Antwerpen, vier in Leuven, vijf in Hasselt, drie in Luik… en vooral 108 in omgeving Brussel. De incidenten die gemeld worden, vonden weliswaar ook plaats in het verleden, soms jaren geleden.

De app werd gelanceerd op 18 januari en was een idee van de holebiactiegroep Outrage! en het communicatiebureau FAMOUS. “De app is gebaseerd op user generated content, wat wil zeggen dat het slagen van de app zal afhangen van de bereidheid van ieder van ons. Met de app richten we ons daarom tot iedereen die ooit te maken kreeg met fysiek of mentaal geweld omwille van hun geaardheid en roep hen op homofoob geweld te melden via de gaybashingapp. Het melden duurt minder dan een minuut en enkel zo krijgen ook buitenstaanders een duidelijk beeld van de ernst van het probleem. Ik zou durven besluiten met de quote ‘Bad things happen when good men do nothing’.”, vertelde ontwikkelaar Bert Vermeire toen.

Melden bij politie

Niet iedereen is even opgezet met Bashing. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet vindt de app te veel neigen naar privéjustitie. Dit deed Outrage!-woordvoerder Björn Pius in de pen kruipen en hij eiste van premier Elio Di Rupo actie. Maar ook onder meer de vereniging van Belgische holebipolitiebeambten Rainbow Cops Belgium is niet wildenthousiast. De drempel om naar de politie is misschien wat hoog, de drempel van de app is erg laag en er is geen controle van de feiten.

Overheden, politiediensten en lgbt-organisaties hameren intussen op het belang om bij de politie aangifte te doen van homofoob geweld. “We weten dat het vaak niet makkelijk is om, na een soms traumatische gebeurtenis, naar het politiebureau te stappen, maar het blijft een noodzaak! Enkel zo krijgt de politie voldoende inzicht in de problematiek waardoor de daders makkelijker kunnen worden gepakt. Bovendien willen we niet dat ontbrekende objectieve misdaadcijfers een argument worden om een reëel probleem te negeren”, verduidelijkte Pius een maand geleden.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Holebi, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 156 incidenten van homofoob geweld via gaybashingapp Bashing geregistreerd

  1. a.j.Burger zegt:

    Als de politie ECHT wil dat we dingen bij hun melden moeten ze EERST even leren op een FATSOENLIJKE manier om te gaan met mensen….ten eerste zijn het de NSB’ers van de politiek….we betalen belasting en de mensen die rondlopen voor onze “bescherming” zitten meer bonnen te schrijven en burgertjes pesten dan dat ze “echte” criminelen aanpakken.
    Ik heb meegemaakt dat iemand die in elkaar was geslagen naar een politie auto liep en werd WEGGESTUURD…. iemand is met de dood bedreigd en ging op vrijdag aangifte doen….werdt weg gestuurd ..kom maandag maar terug.
    Met dit in t achterhoofd zou ik ook niet naar de politie gaan…het is niet meer dan een verkapte belasting ZONDER ook maar iets VOOR de bevolking te betekenen…ze zijn namenlijk tegen.
    Het ergste is dat ze fouten zien en te LAF zijn om die dingen te melden…..geef het goede voorbeeld, zet je leven maar op het spel…net als wat jullie van ons verwachten…want je speelt met je leven als je aangefte doet….vertrouwelijke informatie staat ineens openbaar etc… fouten genoeg om aan te pakken, al zeg ik afschaffen zoals t nu werkt.

  2. Pingback: 300 meldingen van homofoob geweld via app Bashing | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s