Outrage! gepikeerd over kritiek op gaybashingapp Bashing

De holebiactiegroep Outrage! bij monde van Björn Pius reageert in een open brief aan premier Elio Di Rupo op de kritiek van zijn minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet. Zij vindt Bashing maar niets. “Privéjustitie”, noemde ze het.

Open brief aan Elio Di Rupo

Geachte premier,

Toen u en uw regering de eed aflegde voor de koning en u de post van het Belgische premierschap officieel ging bekleden, ging het nieuws internationaal rond als een vuurtje: België’s eerste openlijk homosexuele premier, en slechts de tweede in Europa. Holebitrans-verenigingen uit allerlei landen reageerden onverdeeld positief.

De reactie in België zelf was echter een stuk gematigder. U was in het verleden niet echt symbool voor de verdediging van holebi-rechten. Iedereen weet namelijk ook nog dat u op eerder brutale wijze – en dus ongewild – publiekelijk uit de kast bent gekegeld, en u heeft sinsdien – ons inziens – niet al te vaak een voortrekkersrol opgenomen in de verdediging van de rechten van de holebitrans-gemeenschap; een rolmodel kunnen we u dus niet echt noemen.

Onze hoop en vreugde was daarentegen des te groter toen we het langverwachte regeerakkoord voor de neus kregen. Er wordt namelijk in onomwonden termen gewag gemaakt van een aanpak tegen het homogeweld in ons land. Wij citeren:

“De regering zorgt voor een krachtdadige aanpak van geweld tegen holebi’s en transgenders. Ze neemt daartoe gecöordineerde initiatieven in het kader van het gelijkekansenbeleid, het politionele en justitiële beleid, onder meer om de aangiftebereidheid bij slachtoffers van geweld, manifestatie van haat, discriminaties tegen holebi’s en transgenders te verhogen. […] België moet wat gelijkheid van de rechten van de holebi’s en de transgenders betreft een voortrekkersrol spelen”

Applaus! Toch?

Niet echt. Terwijl het nog wachten is op concrete maatregelen van uw regering gaat het verbaal en fysiek geweld tegen holebi’s en transgenders onverwijld voort. In januari alleen al heeft Outrage! gehoor gekregen (en dan niet uit onze “bashing” app) van enkele nieuwe, uiterst brutale feiten van homofoob geweld. Een vriendenduo is ’s nachts met boksring bewerkt aan de Munt (Brussel), in Antwerpen zijn twee mannen door een bende tot pulp geslagen toen ze uit een diskotheek kwamen en in Molenbeek is een homoman, met revolvers tegen het hoofd gericht, in een auto ontvoerd door 4 mannen, vervolgens vakkundig bewerkt en tenslotte voor dood achtergelaten in een park.

Dinsdag laatstleden heeft onze hoop een nieuwe knauw gekregen.

Tijdens het parlementair vragenuurtje werd uw Minister van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor o.a. politie en veiligheid, gevraagd welke concrete maatregelen er werden genomen om werk te maken van uw goede voornemens.

Joëlle Milquet, die zelf amper 11 lijnen wijdde aan het holebi-probleem in haar 33 pagina tellende beleidsnota, blijkt de vraag liever te ontwijken en zich te beperken tot het uiten van kritiek op de “bashing” app, een welgemeend initiatief van Outrage! en de holebi-gemeenschap om het brede publiek, en niet in het minst de politiek, te sensibiliseren.

En alsof het gebrek aan enige daadkracht van uw kwezel van dienst niet genoeg is, doet ze het initiatief van de Rainbow Cops Belgium om deel te nemen aan de Belfgian Pride 2012 af als zijnde partijdig. Om partijdig te kunnen zijn moeten er minstens twee legitieme partijen zijn, en blijkbaar vindt minister Milquet die van het geweld even legitiem als die van de solidariteit.

We begrijpen, meneer de Eerste Minister, dat u op dit moment heel wat andere katten te geselen hebt. Het land is in de greep van de ergste economische crisis sinds mensenheugnis en mensen op straat dreigen dood te vriezen als ze niet allemaal een veilig onderkomen vinden tegen deze uitzonderlijk strenge winterperiode. U bent tenslotte Premier van àlle Belgen, niet alleen van de holebi’s.

Maar we kunnen enkel concluderen dat u, naast wat goedkope inkt op papier, oostindisch doof blijft voor de problemen van onze gemeenschap. In plaats van het land dat u bestuurt te leiden naar de voortrekkersrol die u beloofd heeft blijft u maar wat morrelen in de marge.

Wij hopen alsnog dat u zich zal herpakken, dat u de ernst van de situatie snel zal inzien, dat u de eerste woorden hieromtrent weldra over de lippen krijgt en eindelijk uw handen uit de mouwen zal steken.

Op onze steun kan u alvast rekenen.

Outrage!

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Outrage! gepikeerd over kritiek op gaybashingapp Bashing

  1. Pingback: 156 incidenten van homofoob geweld via gaybashingapp Bashing geregistreerd | Lacquemant

  2. Pingback: Outrage! wil politie in burger en/of lokhomo’s tegen homofoob geweld | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s