22% van de Vlamingen wilt geen homo als huisarts

22 procent van de Vlamingen wil liever geen homoseksuele huisdokter en 26 % schaamt zich om over seks te spreken, las dr. Patrick Sweetlove in Het Nieuwsblad. Sweetlove is huisarts.

“Homo als huisarts? Nee dank u!”, dr. Patrick Sweetlove, 20.01.2012

22 procent van de Vlamingen wil liever geen homoseksuele huisdokter en 26 % schaamt zich om over seks te spreken. 53 procent wil liever geen moslim als huisdokter. Ook verkiezen bijna vier op de tien Vlamingen een blanke huisarts. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het maandblad Vitaya en verschijnt in het februarinummer 2012.

Het onderzoeksbureau GfK Significant polste voor het onderzoek in november vorig jaar bij 1.000 Vlamingen tussen 20 en 70 jaar naar hun relatie met de huisarts. Die blijkt over het algemeen erg goed te zijn: de Vlaamse patiënten geven hun huisarts een gemiddelde score van 8,5 op 10.

Opvallend is wel dat heel wat Vlamingen liever geen moslim of kleurling als huisarts willen. Ook wordt 22 procent van de respondenten bij voorkeur niet behandeld door een homoseksuele huisarts.

Daarnaast blijken volgens de enquête heel wat Vlamingen schroom te hebben om seksuele kwesties te bespreken. Zowat een kwart (26 procent) van de respondenten schaamt zich om het daarvoor te hebben. Bij de twintigers is dat zelfs bijna de helft (47 procent). Negenenveertig procent van de vrouwen gaat dan ook meteen naar een gynaecoloog voor een uitstrijkje, hoewel de huisarts als eerstelijnshulp daarvoor eigenlijk de aangewezen persoon is.

Voorts wil 44 procent van de Vlamingen dat zijn of haar huisarts meer openstaat voor alternatieve geneeskunde, zoals acupunctuur, homeopathie of osteopathie. Vooral vrouwen zijn daar volgens de enquête voor te vinden.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi, Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s