KV en Racing Mechelen blij met Folieprijs: “Actie heeft mentaliteit veranderd”

“Er worden in de kleedkamers minder grapjes over homoseksualiteit gemaakt”, zegt Jozef Verbruggen, voorzitter van Racing Mechelen. “Sinds de actie met de roze outfits heb ik onze voetballers niet meer jeanet horen roepen naar elkaar. We hebben wel degelijk vooruitgang geboekt”. Racing Mechelen, KV Mechelen, het stadsbestuur en de vzw Mechelse Hattrick kregen van çavaria de Folieprijs 2011.

“Die actie Homofobie? Geen bal aan was buitengewoon”, zegt algemeen coördinator van çavaria Yves Aerts. “Nog geen tien jaar geleden kreeg toenmalig Anderlecht- voorzitter Michel Verschueren de homofobieprijs voor zijn discriminerende uitspraken tegenover homo’s. Vorig jaar sloegen KV en Racing Mechelen de handen in elkaar om zich tegen die discriminatie uit te spreken. Ze hadden schrik kunnen hebben om zich belachelijk te maken met deze actie, maar in plaats daarvan hebben ze moed getoond door zich voor dit project in te zetten.”

Ook Henk Van Nieuwenhove van vzw Mechelse Hattrick, een sociaal samenwerkingsverband tussen KV Mechelen en Racing Mechelen, is optimistisch. “Deze actie heeft zeker iets uitgehaald. Er zijn zelfs plannen om in 2012 een nationale actie te organiseren, maar de precieze invulling daarvan is nog niet bekend”, zegt hij in Gazet van Antwerpen. “Ik geloof dat het vrouwenvoetbal in de komende jaren een belangrijke rol kan spelen in de aanvaarding van homoseksualiteit in de voetbalwereld. Het vrouwenvoetbal wordt in veel landen steeds populairder en lesbiennes worden in vrouwenteams meestal gemakkelijk aanvaard.”

De roze t-shirts van de beide voetbalploegen werden betaald door de stad Mechelen. De openbare verkoop bracht 3011 euro op en dat geld werd geschonken aan de vzw Mechelse Hattrick.

Schepen van Diversiteit Ali Salmi (onafhankelijke) is aangenaam verrast met het binnenhalen van de Folieprijs. “We hebben in elk geval geen prijs nodig om het belang van dit soort campagnes in te zien. In 2012 zou geen enkel mens nog slachtoffer mogen zijn van discriminatie en geweld. Als schepen zal ik mijn schouders onder dit soort projecten blijven zetten.”

Bekijk ook de reportage van RTV.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Holebi, Media, Sport en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s