Gratis consult soa-kliniek ingeperkt in Nederland

De Nederlandse soa-klinieken dreigen ten onder te gaan aan hun eigen succes. Er laten zich in de 26 klinieken zoveel mensen gratis en anoniem testen op seksueel overdraagbare aandoeningen dat het te druk wordt. Om het werkbaar te houden kunnen voortaan alleen mensen uit risicogroepen er terecht. Per jaar laten ruim 100.000 mensen zich testen. Door een grens te trekken denkt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5 tot 10 procent hiervan naar de huisarts te sturen.

Mensen die in Nederland bij een van de 26 soa-centra aankloppen moeten voortaan een goede reden kunnen opgeven voor een consult en aangeven waarom ze niet gewoon bij hun huisarts terechtkunnen voor een test. Als ze dat niet kunnen, worden ze doorverwezen naar hun huisarts.

Jongeren buiten de risicogroep worden uit tijdsbesparing voortaan bovendien alleen nog getest op chlamydia. Alleen als de uitslag van die test positief is volgen alsnog tests op gonorroe, syfilis en hiv.

Het RIVM wil de soa-zorg met de maatregelen efficiënter maken en de kosten drukken. “De centra zijn oorspronkelijk bedoeld als vangnetregeling voor wie niet bij de reguliere zorg terecht kan”, legt dr. Marianne van der Sande van het RIVM uit. “Het is harm reduction, vergelijkbaar met de hulp aan drugsverslaafden. Met de nieuwe richtlijnen moet de zorg weer belanden bij de mensen voor wie ze bedoeld is.”

Door: dr. Patrick Sweetlove.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s