Sportminister Philippe Muyters: “coming-out topsporters mag geen doelstelling zijn”

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) stelt in De Magneet dat we van holebi topsporters niet mogen eisen dat ze hun coming-out doen. Wel wilt de minister werken op diversiteit. Homofobie kan niet.

“Seksualiteit blijft behoren tot de persoonlijke levenssfeer. Iemand die beslist om zich niet te uiten als homoseksueel, mogen we ook niet stigmatiseren. Iedereen mag persoonlijke keuzes maken en beslissen of hij/zij daar over communiceert of niet. De coming-out van topsporters op zich mag geen doelstelling zijn.”

“De stigmatisering bestrijden van homoseksuele topsporters die wel de stap willen zetten, hen ook die kans ook geven, vind ik veel belangrijker. Zo zou iemand die uitkomt voor zijn seksualiteit toch niet bang hoeven te zijn om met zijn partner naar een feest van de sportclub te gaan? Een mooie tip vind ik bijvoorbeeld dat je als sportvereniging er best niet automatisch vanuit gaat dat iemand heteroseksueel is. Zo kan je in de uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie van je club ‘Beste Louis en partner’ zetten in plaats van ‘Beste Meneer en Mevrouw’. Op die manier blijft de communicatie open voor holebi’s. Dat is een veel minder dwingende manier om iemand de kans te geven zich te uiten als homoseksueel.”

Sponsors

Maar misschien is de angst om een sponsor te verliezen bij een coming-out. Muyters gelooft dat niet. “Ik ken geen situaties waarbij iemand een sponsor verloor omwille van zijn geaardheid. Het is misschien een onderhuidse angst. Ik heb de indruk dat seksualiteit geen rol speelt bij sponsorcontracten. Voor topsporters is het vooral belangrijk om te scoren om een contract te behouden en of je dan homo of hetero bent, groot of klein, blank of zwart, speelt een onderschikte rol.”

Het volledige interview staat in De Magneet. Die wordt vanaf vandaag verdeeld. De Magneet is onder meer te vinden in Bonaparte (tijdens Pannekoek), Café Confituur, Café Delux, Café Den Draak, Café Strange, Hessenhuis, Oink Oink bar, Ortelius, Popi Café, Que Pasa, Red Star, Sjalot & Schanul, Gayron, The Boots, The Kinky’s, Plan B – Fetish depot, Toys4Boys, ’t Badhuis, ’t Herenhuis, Kouros Sauna, G8 Guest House.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Holebi, Media, Politiek, Sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s