Elio Di Rupo “brengt strikje helemaal terug”?

Dankzij Elio Di Rupo is het strikje helemaal terug,schrijft Gazet van Antwerpen. Getuige daarvan de Elio Party in Red & Blue of de strikjesactie van çavaria. Maar is dat wel zo?

“Maar noem de vlinderdas geen homosymbool”, benadrukt in GvA de Antwerpse strikkenspecialist Guy-David Lambrechts, die in zijn herenboetiek op de Mechelsesteenweg alle mogelijke strikjes verkoopt, van kasjmieren ‘winterstrikken’ tot zijden en linnen exemplaren.

“De strik is een prestigieus mannelijk kledingstuk dat dateert uit de negentiende eeuw en de stropdas in leeftijd verslaat. Schilders, antiquairs en schrijvers droegen het in plaats van een sjaal. De strik is warmer dan de plastron, omdat hij een groter deel van de hals bedekt.”

Lambrechts – zelf fanatiek strikjesdrager – is blij met de aandacht. “Zanger Stromae maakte het attribuut vorig jaar opnieuw populair bij de jeugd. Wat mij wel tegenvalt van Elio Di Rupo is dat hij zijn vlinderdas niet zelf strikt. Aan de manier waarop het slap hangt, zie ik dat het om een voorgeknoopt exemplaar gaat. Hopelijk niet met een elastiekje, maar het blijft jammer. Ik zou Di Rupo graag zelf zijn vlinderdas leren knopen. Een echte man moet dat kunnen, vind ik.”

Nog een gouden raad van Lambrechts: draag nooit een zwarte vlinder bij een zwarte smoking, want dat is voor obers en draag nooit een witte strik, wat dat is voor orkestleiders. “Aan foute kleurencombinaties bezondigt Di Rupo zich gelukkig nooit, hij draagt altijd een rode.”

Draag wel zwart

Lambrechts heeft het fout. Zwart is wel de kleur die je hoort te dragen bij een smoking. Dat is wat de etiquette voorschrijft. In het Engels spreekt men dan ook van black tie. De witte strik is voorbehouden voor de white tie / galatenue. Dat draag je tegenwoordig enkel op staatsdiners of bals van de adel.

Bovendien is de strik een wereldwijd fenomeen bij de hipsters. Diezelfde die gun chinos oprollen en water in hun kelder hebben. Stromae heeft niets uitgevonden. Di Rupo draagt zijn strik sinds 1982, een hype kan je het dan niet meer noemen.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Fashion, Going out, Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s