Hetero’s hebben gemiddeld 12 partners, holebi’s 61

Hetero’s hebben gemiddeld twaalf partners in hun leven. Holebi’s 61. Dat vertelde dr. Dagmar Vandersmissen van het Steunpunt Gelijke Kansen van Vlaams minister voor Gelijke Kansen, Pascal Smet. Vandaag presenteerden de studieauteurs Vandersmissen en dr. Alexis Dewaele de Zzzip²-cijfers. Een opsplitsing per geslacht kon ze echter uit het hoofd niet doen.

Roze plafond bestaat niet, Veerle Beel, 07.12.2011

Homomannen en lesbische vrouwen zijn vaker dan gemiddeld terug te vinden in leidinggevende functies. Hetero’s staan niet zo positief tegenover holebi’s als deze aannemen.

Goed en minder goed nieuws staat te lezen in de conclusies van het Zzzip2-onderzoek, een studie naar de levenskwaliteit van Vlaamse holebi’s. Ze is uitgevoerd door het Steunpunt Gelijke Kansen, in opdracht van de Vlaamse minister voor Gelijke Kansen, Pascal Smet (SP.A).

Bijna 2.400 holebi’s vulden online de enquête in, en dat deden ook ruim 1.000 hetero’s: iedereen werd immers uitgenodigd om mee te doen. Beide groepen zijn vrij goed vergelijkbaar: deelnemers waren allemaal redelijk jong, hoogopgeleid en overwegend autochtoon.

Opvallend verschil tussen de twee groepen: holebi’s zijn vaker dan gemiddeld terug te vinden in leidinggevende functies. Er blijkt dus niet zoiets als een glazen plafond voor homomannen of lesbische vrouwen te bestaan. Het cliché dat ‘ze allemaal kapper of artiest zijn’, vervalt hiermee.

Verbazend is voorts dat de hetero’s in de steekproef, die ook eerder jong en hoogopgeleid waren, toch redelijk negatief tegen holebi’s aankijken. Twaalf procent vindt dat er te veel aandacht aan holebi’s wordt besteed. Zestien procent vindt dat holebi’s ‘abnormaal’ zijn. Twintig procent, of één op de vijf, vindt dat holebi’s ‘niet zo veel drukte moeten maken’ nu ze toch gelijke rechten hebben.

Holebihuwelijk

En de helft vindt niét dat kinderen op school moeten leren dat homoseksualiteit normaal is. ‘Allemaal meer dan we hadden verwacht’, zegt onderzoekster Dagmar Vandersmissen van het Steunpunt.

Vrouwen staan positiever tegenover holebi’s dan mannen.

Voorts waardeert de gemiddelde Vlaming het holebihuwelijk, adoptie door homomannen en ouderschap door lesbische moeders doorgaans ook minder dan holebi’s zelf vermoeden. Maar lesbische moeders worden door hun eigen omgeving meer gewaardeerd, zeggen ze toch, dan twee homovaders. ‘Enkel de ex-partner reageert op alle twee even slecht’, zegt Vandersmissen.

Bijna één op de zes holebi’s uit de steekproef heeft kinderen. Van al deze kinderen is 61 procent afkomstig uit een vroegere heterorelatie. Opmerkelijk is dat dit bij de jongste leeftijdsgroep – holebi’s tussen 20 en 30 jaar – nog altijd het geval is voor bijna 45 procent van de kinderen. ‘Zeker is dat heel wat kinderen een overgang meemaken in hun gezinsleven’, zegt Vandersmissen. ‘Daar willen we graag meer onderzoek naar doen.’

Agressie

Meer onderzoek is ook nodig naar agressie ten aanzien van holebi’s, zegt de onderzoekster. Eén op de zes is daar het voorbije halfjaar het slachtoffer van geworden wegens hun seksuele geaardheid.

De daders waren meestal jong en van West-Europese afkomst. Maar jonge daders van Noord-Afrikaanse afkomst zijn wel oververtegenwoordigd: ze zouden betrokken zijn bij een kwart van de agressies ten aanzien van holebi’s. Hiermee wordt bevestigd wat occasionele berichten in de krant al deden vermoeden.

Homomannen die zich erg vrouwelijk gedragen en vooral lesbische vrouwen met een mannelijk uiterlijk, worden vaker het slachtoffer van zulke agressie. Holebi’s zijn ook nog altijd vatbaarder voor depressie en vooral jonge vrouwen onder hen hebben een verhoogd suïciderisico.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s