Çavaria verwacht veel van Turtelboom (Justitie) en Onkelinx (Volksgezondheid)

Çavaria verwacht veel van de nieuwe regering.

Çavaria klopt al aan bij nieuwe regering, Mieke Stessen, ZiZo Online, 06.12.2011

Nu de nieuwe regering vorm heeft gekregen, kan çavaria aan de slag om contact te leggen en het holebi- en transgenderbeleid aan te kaarten. Çavaria kijkt vooral uit naar samenwerking met de nieuwe minister Turtelboom, die bevoegd wordt voor Justitie. Alles wat te maken heeft met ouderschap, de strijd tegen homofobie en geweld en de wet op de transseksualiteit, valt deels onder de bevoegdheid van Justitie. Uit ervaring weet çavaria dat minister Turtelboom onze zaak genegen is. Ze was holebimeter toen ze in het parlement zetelde. De belangrijkste aanbevelingen uit het memorandum van çavaria zijn opgenomen in het regeerakkoord. Nu komt het erop aan deze om te zetten in concreet beleid en concrete wetten.

Mieke Stessens, woordvoerdster çavaria: “We hebben reeds goede ervaringen met minister Turtelboom. We willen zo snel mogelijk met haar samen zitten om uit de doeken te doen wat er voor holebi’s en transgenders nog moet veranderen.”

In het regeerakkoord belooft de regering het holebi-ouderschap te verbeteren. Çavaria wil dat een kind dat geboren wordt in een lesbisch huwelijk, automatisch ook de meemoeder als juridische ouder krijgt. Als het kind geboren wordt bij lesbiennes die niet getrouwd zijn, moet de meemoeder het kind kunnen erkennen bij de burgerlijke stand.

Over de ‘wet op de transseksualiteit (2007)’ is eveneens een passage opgenomen in het akkoord. Mieke Stessens: “Momenteel moeten personen die hun geslacht wensen aan te passen aan hun genderidentiteit, verplicht ‘steriel’ zijn. Dit betekent dat de wetgever hormonen en een chirurgische ingreep oplegt. Dat is in strijd met de lichamelijke integriteit en met een aantal internationale bepalingen. De regering belooft deze wet te evalueren en aan te passen”.

Ook over het dat de strijd tegen homo- en transfoob geweld is çavaria hoopvol. De verwachtingen tegenover minister Turtelboom en de regering hierover zijn hoog. Het federaal gelijkekansenbeleid ten aanzien van holebi’s en transgenders stelde tijdens de afgelopen legislatuur weinig voor. Çavaria hoopt dat minister Wathelet meer interesse aan de dag legt voor de holebi- en transgenderthematiek.

Minister Onkelinx blijft bevoegd voor Volksgezondheid. Çavaria verwacht van haar een gecoördineerd hiv-beleid met doelgroepgerichte actie, aangezien hiv vooral een zaak is van homomannen.

Çavaria betreurt, vanuit haar genderperspectief, dat er slechts zes vrouwen in de regering zitten.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s