Wel Jong Niet Hetero vraagt huisartsen drempel te verlagen voor hiv-test

Belgische homomannen vormen een risicogroep om besmet te raken met hiv. Sensoa schat dat één op de twintig hiv heeft, al dan niet geweten. Het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde en çavaria wijzen op zowel de individuele als collectieve verantwoordelijkheid van homomannen. Wel Jong Niet Hetero merkt op dat ook huisartsen een rol te spelen hebben. Jongeren durven geen hiv-test vragen omdat ze weten dat ze in de fout zijn gegaan en omdat de huisarts vervelende vragen op een paternalistische toon stelt.

Persbericht: Wel Jong Niet Hetero vraagt meer begrip van huisartsen n.a.v. Wereld Aids Dag
Jongeren hebben vaak ‘schrik’ om zich te laten testen op HIV

Donderdag 1 December, Wereld Aids Dag! De cijfers zijn schokkend: 1 op 20 homo’s is besmet. Maar wat Wel Jong Niet Hetero nog meer alarmeert, is het grote aantal jongeren dat zich niet laat testen, en HIV-positief is zonder het te weten. De beweging riep jongeren ook in het verleden al op om zich te laten testen, maar dat blijkt voor velen van hen geen evidentie te zijn: om een hiv-test vragen zorgt soms voor ongemakkelijke en onnodige vragen van je huisarts!

Het is een grote stap voor jongeren om naar een huisarts te stappen en te vragen naar een hiv-test. “Dat is ook normaal”, volgens Michiel Vanackere, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero: “Vaak laten jongeren zich voor het eerst testen nadat ze onveilig gevreeën hebben. Ze zien het dan ook meteen als ‘toegeven’ aan de huisarts dat ze een fout hebben gemaakt! Maar laat ons hen bij deze ook meteen geruststellen: velen hebben die ‘fout’ ooit al eens gemaakt, het is geen schande en je moet hiervoor zeker geen verantwoording aan de huisarts afleggen!”

Terwijl huisartsen jongeren zouden moeten aanmoedigen om zich te laten testen, krijgen we soms het tegendeel te horen. Ze voelen zich veroordeeld wanneer de huisarts meteen na het vragen van een hiv-test begint met vervelende vragen die er niet toe doen! “Ik heb het zelf ook meegemaakt,” zegt Michiel, “dokters die hun ongemakkelijkheid en zelfs onwetendheid niet steeds kunnen verbergen, die je zichtbaar veroordelen. Ik ben toen naar een dokter gestapt die mij wél op m’n gemak stelde, maar sommige jongeren laten het dan voor wat het is en durven die stap niet snel meer te zetten!” We hebben zelfs al gehoord over huisartsen die een besmetting gewoon via telefoon meedelen! “We kunnen alleen maar hopen dat dit om uitzonderingen gaat!” reageert Michiel.

“Gelukkig zien en horen we ook vaak verhalen over huisartsen die wel vertrouwd zijn met het thema en hun patiënten zelfs motiveren zich met regelmaat te laten testen” zegt Michiel, “laat mijn huidige huisarts daar een schoolvoorbeeld van zijn!” “Huisartsen moeten patiënten op hun gemak stellen, de juiste informatie geven en waar nodig begeleiding bieden!” besluit hij.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s