Çavaria: “hiv is wél een homozaak”

Çavaria gaat akkoord met ITG-medewerkers Ludwig Apers en Tom Platteau. “Hiv is wél een homozaak.”

Hiv is wél een homozaak, Mieke Stessens, Yves Aerts, çavaria, De Morgen, 29.11.2011

In De Morgen van 26/11/11 benadrukken Ludwig Apers en Tom Platteau dat de strijd tegen hiv niet gewonnen kan worden zonder hulp van de homogemeenschap. Voor het vijfde jaar op rij stijgt het aantal hiv-infecties in ons land. Wat de Belgen betreft worden vooral homomannen besmet.

Apers en Platteau hebben gelijk. Op dezelfde dag waarop hun stuk werd gepubliceerd, vond in het Antwerpse Roze Huis het ‘hiv-debat’ plaats. Activisten kwamen er samen om te bespreken wat we met de dramatische hiv-cijfers aan moeten. Zoals de auteurs stellen ligt niet de identiteit van homo’s ligt onder vuur, maar wel het seksuele gedrag van een deel van de homomannen. Gezondheidsrisico’s nemen mag geen neveneffect zijn van een bepaalde levensstijl of identiteit. Ook de strikte seksuele normering binnen de homosubcultuur mag in vraag gesteld worden.

Tijdens het hiv-debat klonk de oproep om als homo niet langer misnoegd te zijn omdat hun bloed door het Rode Kruis niet aanvaard wordt als donorbloed. Homo’s kunnen ook volmondig zeggen: “Nee, wij geven geen bloed, want we kennen onze doelgroep, we kennen de cijfers over hiv, én we nemen onze verantwoordelijkheid.” Dit is een empowerende boodschap. De aanwezigen tijdens het hiv-debat waren eensgezind over het feit dat hiv en soa’s elke homo aanbelangen. Welk soort relatie of seksueel leven je ook hebt en of je je nu associeert met de gay community of niet: alle homo’s leven met hiv. We moeten dit niet willen verbergen of ontkennen. In discussies tijdens het hiv-debat kwam naar voren dat er nood is aan sensibilisering: binnen de gay community zelf, en in het onderwijs.

Jonge homo’s die nieuwsgierig en overmoedig de gay scene binnenkomen en daar contact leggen met ervaren mannen, moeten de risico’s en de cijfers kennen. Ze moeten weerbaar zijn, grenzen durven stellen en stilstaan bij de vraag of ‘erbij horen’ opweegt tegen risico’s nemen. De homobeweging moet zich ook de vraag stellen of het emancipatorische ‘succesverhaal’ (met als belangrijkste elementen de openstelling van het huwelijk en de mogelijkheid tot adoptie) er niet mee voor zorgt dat holebi’s de realiteit willen wegmoffelen. We weten uit onderzoek dat homo’s méér roken, méér drinken, méér psychische problemen en zelfdodingsgedachten hebben dan de gemiddelde Vlaming. Ook dit moeten we, samen met het hiv-probleem, onder ogen zien, al past het niet in dat ‘succesverhaal’. De beweging heeft dit lang niet willen uitspreken, maar hiv is wél een homozaak!

Mieke Stessens en Yves Aerts, woordvoerster respectievelijk coördinator van holebifederatie çavaria

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Going out, Holebi en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Çavaria: “hiv is wél een homozaak”

  1. Pingback: Wel Jong Niet Hetero vraagt huisartsen drempel te verlagen voor hiv-test | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s