Brussel: steekpartij in homocafé Le Fontainas

Twee homofobe mannen werden in holebicafé Le Fontainas zelf slachtoffer van geweld. Een van hen kreeg een messteek van een barman. Outrage schreef intussen een open Facebookbericht aan burgemeester Freddy Thielemans. “Binnenkort heeft dit land een homoseksuele eerste minister. Diezelfde toekomstige premier, op dit ogenblik nog steeds de voorzitter van de partij waar u deel van uitmaakt, zoekt zelf met regelmaat ook Brussel op. Om zich te goed te doen aan het holebivermaak dat hier vooralsnog te vinden is. Misschien moet hij maar eens het slachtoffer worden van homofoob geweld, opdat u de ogen niet meer zou sluiten. Maar nog veel erger: wij vermoeden dat er eerst een dodelijk slachtoffer zal moeten vallen, wil u echt in actie schieten. Neem van ons aan dat wij het niet zover willen en zullen laten komen.”

Man in levensgevaar na homofoob incident

In het café Le Fontainas nabij Anneessens heeft zich zondagavond een zwaar incident voorgedaan. Twee mannen riepen homofobe slogans en vielen het personeel lastig. De situatie escaleerde en een barman greep naar een mes, waarmee hij een van de mannen levensgevaarlijk verwondde.

Het bericht staat onder meer te lezen op de Facebook-pagina van Outrage! Be, een LGBT-gemeenschap, verenigd in de strijd tegen homofobie, discriminatie en geweld jegens gays.

Het wordt nu bevestigd door het Regenbooghuis, dat contact had met verschillende getuigen.

“Twee mannen kwamen het café binnen, riepen homofobe slogans en vielen een barvrouw lastig,” zegt Marjan Braspenning van het Regenbooghuis. “Er ontstond daardoor een opstootje en in het tumult greep een barman naar een mes en stak hij een van de twee mannen neer. Die werd zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Het slachtoffer verkeerde in levensgevaar, zijn kompaan werd opgepakt door de politie.”

Het parket van Brussel bevestigt het incident, maar wil geen commentaar geven over de homofobe aard ervan omdat het slachtoffer nog niet verhoord kon worden.

Volgens het parket kreeg het slachtoffer drie messteken. Zijn toestand is ondertussen enigszins verbeterd, maar hij blijft wel in levensgevaar. Het gaat om een 41-jarige Belg. Ook alle andere betrokkenen bij het incident hadden de Belgische nationaliteit. In tegenstelling tot wat eerde vermeld werd gaat het niet om jongeren die het café binnen kwamen. De barman die de messteken uitdeelde werd door de politie ondervraagd, maar is intussen op vrije voeten.

Het café Le Fontainas, aan de Kolenmarkt 91, blijft tot nader order gesloten. Bij het Regenbooghuis hoopt men dat er geen represailles komen.

“Geweld met geweld beantwoorden is nooit een goed idee,” zegt Braspenning. “Wij vragen wel aan de burgemeester Thielemans en de politie om dit probleem eindelijk serieus te nemen en iets te doen aan het klimaat van onveiligheid dat heerst voor holebi’s in de hoofdstad.”

OPEN LETTER TO MAYOR THIELEMANS (NL) + OUTRAGE! STANCE

Beste meneer Thielemans,

Het voorval van afgelopen zondag in café Fontainas, zou u intussen reeds bekend moeten zijn. Homofoob geweld dat naar een ander niveau getild werd: wij worden als gemeenschap nu al ‘aangevallen’ in de omgevingen en ruimtes die wij voor onszelf willens nillens moeten creëren. De nationale pers haalt dergelijke voorvallen allang niet meer. En het is gewoon het zoveelste homofobe feit op een rij. Sommige van deze feiten bereiken zelfs de politie niet meer, aangezien het gevoel bestaat dat het allemaal niet veel uitmaakt. De perceptie is dat de politie zelf machteloos staat, wegens gebrek aan middelen, maar misschien nog meer wegens een gebrek aan politieke interesse.

Niet dat u die niet zou getoond hebben. Integendeel, u heeft beloftes gemaakt, maar wij stellen vast dat u die niet hard kan maken. Misschien heeft u zelfs geen zin om ze hard te maken, zo vlak voor een verkiezingsjaar, waarin u opnieuw een gooi doet naar het hoogste postje in Brussel-Stad. De ruw geschatte 10% holebi’s die in principe in uw stad zouden moeten leven, zijn maar een klein deel van uw electoraat. Wij kunnen hier dus het verschil niet meer maken, en waarom zou u er bijgevolg ook nog moeite voor doen? Quantité négligable, n’est-ce pas?

Elk jaar stelt u met plezier de stadspoorten open voor de Belgian Pride. Voor de grote meerderheid van de holebi’s een waar feest, waar uw horeca bij op volle toeren draait. Dat een minderheid bestolen, beschimpt, zelfs aangevallen wordt, dat moeten we er jammer genoeg maar bij nemen. Zelf bent u die dag ook van de partij, vol lof over zoveel diversiteit en fier dat u de gastheer mag zijn van een dergelijk groots evenement. Maar eens de veelzijdige en veelkleurige stoet voorbijgetrokken is, worden wij opnieuw aan ons lot overgelaten. De inkomsten zijn gegenereerd, het imago is opgepoetst en dus dienen wij u nadien niet meer. Of toch niet tot het daaropvolgende jaar, wanneer wij half mei toch weer hopend op een veranderende houding door de straten van uw stad trekken.

Een stad die aanzien wordt als de hoofdstad van Europa, waar de Europese Unie – een baken voor de rechten van de mens – zowat al haar instellingen heeft ondergebracht, kan de veiligheid van de holebi’s niet garanderen, en doet er zelfs niet eens veel moeite voor. Schrijnend is het woord dat zich hier op de voorgrond dringt, maar zelfs dat is nog te zacht uitgedrukt. Binnenkort heeft dit land een homoseksuele eerste minister. Diezelfde toekomstige premier, op dit ogenblik nog steeds de voorzitter van de partij waar u deel van uitmaakt, zoekt zelf met regelmaat ook Brussel op. Om zich te goed te doen aan het holebivermaak dat hier vooralsnog te vinden is. Misschien moet hij maar eens het slachtoffer worden van homofoob geweld, opdat u de ogen niet meer zou sluiten. Maar nog veel erger: wij vermoeden dat er eerst een dodelijk slachtoffer zal moeten vallen, wil u echt in actie schieten. Neem van ons aan dat wij het niet zover willen en zullen laten komen.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Horeca, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Brussel: steekpartij in homocafé Le Fontainas

  1. Pingback: Personeel homobar Le Fontainas dient klacht in na steekpartij, steunbetoging op zondag | Lacquemant

  2. pjotr69 zegt:

    De EU is hoe langer hoe minder een baken van mensenrechten hoor.

    Maar ik hoop vooral dat er eindelijk eens iets gaat veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s