Homo’s in België vrijen veiliger, maar vergeten anaal onderzoek tegen soa’s

Belgische homomannen vrijen best veilig in vergelijking met hun Europese geaardheidgenoten. Maar anale uitstrijkjes die allerlei seksueel overdraagbare aandoeningen moeten opsporen, blijken weinig gekend of gevraagd te worden. Dat blijkt gegevens van het EMIS, een grootschalig Europees onderzoek naatr de seksuele gezondheid van homomannen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in 25 talen in 31 landen. 180 000 mannen vulden de online vragenlijst in. Daarmee is dit het grootste onderzoek onder MSM ooit. De gegevens uit het onderzoek worden gebruikt om Europese en nationale preventieprogramma’s rond soa, hiv en seksuele gezondheid voor MSM up to date te houden en verder aan te scherpen.

Onlangs is het tweede communityrapport verschenen. Het eerste communityrapport bevatte informatie over hiv-testen, kennis over testen, ‘uit de kast’ komen, seksuele tevredenheid en de meest sexy man op Aarde. In dit tweede rapport ligt de nadruk op een aantal onderwerpen rondom seks en het aantal en type sekspartners, maar ook op het testen op andere soa dan hiv.

Zo blijkt dat meer dan de helft zijn sekspartners online vindt, dat anale uitstrijkjes nog steeds weinig populariteit genieten. Enkel Nederlandse en Scandinavische mannen maken er af en toe gebruik van. We leren ook dat blow jobs de voorkeur genieten.

46% van de Belgische mannen die aan het onderzoek deelnamen bleken bovendien een vaste partner te hebben. Enkel Oost-Europese mannen en Nederlanders (47%) scoren nog hoger.

Belgen zouden dan weer relatief veilig vrijen – slechts Luxemburgers en Zwitsers doen het beter – maar toch noteert EMIS hier dat 25% van de deelnemers blijkbaar risico loopt op hiv-overdracht door onveilige seks.

“HIV wordt meestal overgedragen via anale seks onder MSM als je geen condooms gebruikt of als het condoom scheurt of afglijdt. Het niet gebruiken van een condoom geeft het hoogste risico, vooral als je niet weet wat de hiv-status van je partners is (zelfs als hij of zij je vaste partner is), of als de hiv-status van je partner anders is dan die van jou.”, stelt het EMIS-rapport.

Een derde nog uitgebreider rapport wordt eerstdaags verwacht. Je kunt het tweede rapport alvast hier inkijken.

Bronnen: ZiZo en dr. Patrick Sweetlove.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi, Internet, Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Homo’s in België vrijen veiliger, maar vergeten anaal onderzoek tegen soa’s

  1. Pingback: Dr. Patrick Sweetlove: de rol van de huisarts bij hiv-zorg | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s