Recensie: musical Lelies met Timo Descamps, Matthew Michel, Hans Peter Janssens, Door Van Boeckel, Leendert De Vis

Zaterdag ging de musical Lelies met o.a. Timo Descamps in avant-première. Een aangrijpend stuk.

Recensie: Lelies, De Magneet, 20.11.2011

Timo Descamps, Matthew Michel, Hans Peter Janssens, Door Van Boeckel, Leendert De Vis brachten zaterdag overtuigend het ontroerende verhaal Lelies. Deze musical is gebaseerd om het Canadese toneelstuk Les Feluettes.

1952. Een groepje gevangenen onder leiding van Simon Doucet brengt een toneelstuk voor bisschop Jean Bilodeau. Voor Simon is het stuk een finale biecht. Het verhaal in het verhaal geeft de gebeurtenissen weer die zich veertig jaar daarvoor hebben afgespeeld in het plaatsje Roberval, waar Simon Doucet en Jean Bilodeau samen studeerden aan het Sint-Sebastiaancollege.

Simon is verliefd op de jonge graaf Vallier de Tilly, een geruïneerde Franse aristocraat die samen met zijn moeder verbannen werd naar Roberval. Gravin de Tilly wacht nog steeds op de terugkeer van haar echtgenoot die in Frankrijk de terugkomst van de monarchie voorbereidt.

De gevangenen vertellen het verhaal van de relatie tussen Vallier en Simon. Een relatie die ontdekt wordt, onder meer door toedoen van de jaloerse Bilodeau. Maar naarmate het verhaal vordert wordt duidelijk wat de ware toedracht is. Simon bewijst dat hij reeds veertig jaar onterecht gevangen wordt gehouden en dat niet hij, maar Bilodeau verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van Vallier.

Gesteund door een aangrijpend verhaal an sich, hebben regisseur Martin Michel, scenarist en liedjestekstauteur Allard Blom, en muziekleiders Sam Verhoeven en Pol Vanfleteren een ontroerende en meer dan geslaagde musical op poten gezet.

De acteurs spelen overtuigend. Je wilt Bilodeaus nek omwringen, maar je begrijpt ergens zijn jaloezie. Timo en Matthew spelen ook met verve de verliefde tortelduifjes. De vrouwenrollen worden gespeeld door mannen, wat logisch is want de acteurs van het stuk in het stuk zijn gedetineerden. De (vrouwen)kostuums zijn daarom ook eenvoudig: veel materiaal hebben gevangenen niet.

De liedjes zijn mooi, meeslepend en aangrijpend. De muziek geeft de sfeer perfect weer. En ook de decors verdienen een vermelding. Een eenvoudige omheining stelt de cellen voor. Door deze ingreep zie je de coulissen op de scène. Je kunt dus de acteurs zien omkleden of iets voorbereiden. Tenminste, dat doe je in het begin. Hans Peter Janssens als de oude Simon, Door Van Boeckel als de oude Bilodeau, Timo Descamps als de jonge Simon, Matthew Michel als Vallier en Leendert De Vis als jonge Bilodeau weten je mee te zuigen in dit verhaal van liefde en jaloezie.

Een pluim voor Judas Theaterproducties om een (commercieel) ‘moeilijk’ stuk te produceren, zelf liedjes en muziek te componeren en een getalenteerde ensemble cast bijeen te brengen.

Lelies is misschien niet de kaskraker van dit seizoen, maar artistiek staat Lelies als een huis.

Lelies
Regisseur: Martin Michel.
Auteur: Allard Blom.
Componist: Sam Verhoeven.
Muzikale leider: Pol Vanfleteren.
Gebaseerd op: Les Feluettes van Michel Marc Bouchard.
Cast: Hans Peter Janssens, Timo Descamps, Matthew Michel, Leendert De Vis, Door Van Boeckel, Sébastien De Smet, Ara Halici, Christian Celini, Laurenz Hoorelbeke.
Persfoto’s: Luk Monsaert.

Lelies, tot 17 december in de Rode Zaal van het Fakkelteater
http://www.lelies-demusical.be.
Tickets: http://www.fakkelteater.be/voorstelling/lelies of via 070 246 036.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Cultuur, Holebi, Musical en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Recensie: musical Lelies met Timo Descamps, Matthew Michel, Hans Peter Janssens, Door Van Boeckel, Leendert De Vis

  1. katrien adriaens zegt:

    Kleine correctie : Matthew Michel is niet de zoon van regisseur Martin Michel.

  2. Pingback: Musical Lelies verlengd tot 30 december | Lacquemant

  3. Meirsman Francois zegt:

    Lelies is Fantastisch, op ALLE gebied : muziek, acteerprestaties, enz… MOET U gezien en gehoord hebben ! Het houdt U van het begin tot het einde in zijn greep !
    Prachtige musical ! Proficiat Vlaanderen voor dit meeslepend evenement !

  4. Pingback: Lelies wint vijf Vlaamse Musicalprijzen waaronder beste musical | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s